Wednesday, October 3, 2012

Arstide palganõudmine on kummaline



Tervishoiuvaldkonna töötajad võiksid lisaraha nõudmise asemel pühenduda olemasolevate vahendite efektiivsemale kasutamisele. Haiglate võidurelvastumine (tehnika ebeefektiivne kasutamine) pole saladus. Perearstindus lonkab mõlemast jalast. Töö, mida perearstid teevad ei nõua velskrist kõrgemat kvalifikatsiooni, meie maksame neile aga arsti palka. Saatekirjade, haiguslehtede, tõendite ja kordusretseptide välja kirjutamiseks ei tule koolipinki pikalt nühkida. Nohu, köha ja muude igapäevaste haiguste diagnoosimiseks ja raviks pole suuri kulutusi vaja teha. Tõsisemaid haigusi diagnoosivad ja määravad ravi eriarstid. See on loogiline - haiglas praktiseerimata kunagi omandatud oskused haihtuvad.

Perearstid virisevad palga pärast, unustavad aga tulu (dividenditulu ja muu tulu, isiklikud kulutused, mida äripraksisesse jäetakse), mida ettevõtjana teenitakse. Perearstid pole vaid palgalised, nad teenivad ka ettevõtjatulu.

Lugege ja otsustage, kas arstide palganõudmine on põhjendatud. Tarbija24:
Maksu- ja tolliameti koostatud tervishoiutöötajate sissetulekute ülevaatest selgub, et tänavu kaheksa kuu arvestuses oli arstide keskmine kuu brutotasu 1969 eurot. 2012. aasta kaheksa kuu keskmine kuupalk kasvas 7,7 protsenti, 2010. aastaga võrreldes oli kasv 13,5 protsenti. Perearstide keskmine kuupalk kasvas kaheksa kuu arvestuses 1558 euroni. Hambaarstide keskmine kuupalk oli 1419 eurot. Õdede palk oli 929 eurot. Ämmaemandad said 1274 eurot. Tervishoiutöötajate keskmise kuupalga sisse ei ole arvestatud ettevõtlustulu, dividenditulu ega välistulu.
http://www.tarbija24.ee/992390/arsti-keskmine-palk-ulatus-tanavu-1969-euroni-kuus
http://www.tarbija24.ee/992390/arsti-keskmine-palk-ulatus-tana

Palk ja sissetulek on kaks erinevat suurust. Legaalsest sissetulekust (deklareeritud tulust) kirjutab Tarbija24 järgnevalt:
http://www.tarbija24.ee/992390/arsti-keskmine-palk-ulatus-tana

Maksu ja tolliameti andmetel oli eelmisel aastal 212 arsti, kelle kuuteenistus algas 7500 eurost, 157 arsti, kelle kuuteenistus jäi vahemikku 6500–7500 eurot, ning 429 arsti, kelle kuine tulu oli vahemikus 4500–5500 eurot. Umbes poolte ehk üle 1600 Eestis praktiseeriva arsti kuutulu algab 3500 eurost ja eespool toodud näidete põhjal on see osal veel mitu korda suurem.

Loen meediaväljaannetes leiduvaid kommentaare. Argumenteeritud kommentaare on põnev lugeda. Ühe sellisega lõpetan tänase kande:
Arstide palgad on 2x riigi keskmist ja ka Soomes on 2x riigi keskmist. Selles asjas valitseb kena tasakaal ja arstide nõudmised on tegelikult liig, mis liig. Vehelda hr. Korgi kombel riigikogulase palgaga Soomes ja ilma tausta arvestades tõsta see eesti oludesse on vägagi ülbe demagoogia. Kõik ju teavad, et eesti riigikogulane saab 4x keskmist, Soomes aga 2x keskmine. Pealegi on ju Eestis kõigile selge, et 101 riigikogulase palk on lihtsalt tobe tööõnnetus ja nad seda ei vääri. Tõsta aga 4550 arsti samale pulgale riigikogulastega, no kuulge, tulge ometi mõistusele.
Kui siia lisada veel see, et 4 tundi tehakse tööd riigimeditsiinis ja teist 4 tundi kuskil eras, ja ise olen mitmeid kordi kogenud, kui seesama arst kutsub tagasi erasse ja võtab raha, siis riikliku ja erameditsiini lootusetult segiajamine oma tasku täitmiseks on päris räige lähenemine.
See 2.0 koormus on haiglate poolt neile arstidele fiktiivselt paberile joonistatud, et nad saaksid suhteliselt normaalset palka, mingit 2.0 koormust neil tegelikult pole, hea kui 1.0 kokku tuleb. Tulla aga selle fiktiivse neile endile vastu tuldud paberiga ülbama, et me teemegi 2.0 koormusega tööd, no see on lihtsalt alatus kümnendas astmes.
Kui vaadata aga perearstide palkasid siis 4 tunni töö eest on 1600 euri täiesti piisav palk. Teist 4 tundi peaks arst tegime koduvisiite, tegelikult neid ei tehta, 39-se palavikuga tuleb ise ja ka lapsed kohale vedada. Peale 4 tundi vastuvõttu arsti kabinetis pole, huvitav, kus nad siis on? Nõudmine saada juurde teine pereõde, no kuulge, seda asja ei saa sedasi korraldada, et õed arsti töö ära teevad, tegelikult saab, aga siis tuleks need perearstid üleüldse koondada ja see oleks päris arukas lahendus, kui on arsti vaja lähedki arsti juurde aga mitte pihiisa/pihiemanda vastuvõtule.
Ja kust tuleb see raha, arstid otseselt raha sisse ei too, vaid metsikud kulud tervishoiu peale ja riigi masinaehitus ja tööstus, niipaljukest kui seda Eestis on, ei suuda seda meditsiini lihtsalt ülal pidada.
Kui siia lisada veele seda, et enamus ettevõtteid teeb pisikesi allhankeid või pisikesi elektroonikajublakaid, mille eest töötaja saab vaid 350-400 euri, ja sellegi tõusu korral võib rootslasest omanik tootmise kas Hiinasse või Brasiiliasse üle kolida. Siis seis on kaunis nutune.
Seega ei toeta seda arstide raha väljapressimist, mida nad streigiks nimetavad, sest kogu nende palgatõus saab tulema tavaliste lihtsate inimeste arvelt, et siis 400eurose palgakese täiendava maksustamise arvelt.
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/perearst-me-ei-saa-pakkuda-kvaliteeti-mida-ootab-patsient-ja-milleks-oleme-voimelised.d?id=65044342&com=1&no=0&s=1




No comments:

Post a Comment