Sunday, May 1, 2011

Palga suurus on suhteline



Delfi:
Õpetaja saab riigikogu liikmest viis korda vähem palka ning soodustused jäävad veelgi riigikogu liikme soodustustele alla.
Õpetaja vastutus on suur ja tööd on palju, riigikogu liikmel on ebamäärased nii kohustused kui vastutus. Ometi on palk neil nagu öö ja päev.
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/graafik/graafik-opetaja-vs-riigikogu-liige-kelle-palk-vastab-toole.d?id=44860835


Mainitud lähenemine on õige, kuid asjale saab läheneda ka teisiti – mitte õpetajate palk ei ole madal, vaid riigikogulaste oma on üle mõistuse kõrge. Kõrge on see ka arstidel.

Väide peab muidugi paika vaid siis, kui lähtuda kogukonnaliikmete sissetulekutest.
Ühiskonna jõukust arvestades oleks mõttekam sissetulekute kasvatamise asemel vähendada põhjendamatult kõrgeid sissetulekuid. Vastasel juhul lumepalliefekt ebaõigluse kasvus ei lõppegi.

Palga kasvust pole eriti tulu, kui hinnad tõusevad enam.
Soovid ja võimalused peaksid olema tasakaalus. Haldusstruktuuri võimalustega kohandamata, pole lootustki (reaal)tulude kasvule.

Ühiskonnakorraldus Eestis on suures kriisis – paljud on toimetulekuraskuses, ebaõiglusest ja ressursside (sh inimressurss) laristamisest on saanud tava.

Ühiskonnaliikmete vaesuse juures pole õpetajate sissetulekutel vigagi, seda muidugi juhul kui võrdlusbaasiks ei kasutata riigikogulaste või arstide sissetulekuid.

No comments:

Post a Comment