Saturday, May 7, 2011

Rahavoogude juhtimisel on hindade tõstmise kõrval ka teisi finantsinstrumente



Eesti Korteriühistute Liit toetab Eesti Omanike Keskliidu ettepanekut, et pärast Tallinna Vee hinnatõusutaotluse tagasilükkamist tuleks viivitamatult alustada hinna langetamismenetlust.
Omanike Keskliidu hinnangul tuleks tuginedes konkurentsiameti eelmise aasta analüüsile vee- ja heitveeteenuse arvet kärpida 25-30% võrra.
"Väga mõistlik, et Konkurentsiamet jättis ASi Tallinna Vesi hinnatõususoovi kooskõlastamata, kuna ettevõte teenib juba praegu põhjendamatult suurt tulu - kõik see tuleb ju tarbijal kinni maksta," kommenteeris Korteriühistute Liidu juhatuse liige Urmas Mardi.
"Leibkondade sundkulutused ehk siis vältimatud kulutused eluasemele on viimasel ajal oluliselt kasvanud - olukord, kus suurem osa pere sissetulekust kulub kommunaalteenuste, ehk siis vee ja toasooja eest maksmisele, pole kindlasti normaalne. Monopoolses seisus ettevõtteid peab kõigi seadusandlike vahenditega ohjama, et nad mõistaks - ei saa tarbijat lõputult koormata,"
toonitas Mardi.
http://www.ap3.ee/article/2011/5/7/korteriuhistud-vee-arveid-tuleks-30-vorra-karpida


Sarnased probleemid paistavad kõikjal olevat.

Kui volikogud ei suuda elanike huvide eest ei seisa, siis tuleb inimestel mujalt abi otsida.

Tallinna Vesi AS pakub Kohilaga võrreldes palju odavamat teenust. Kui Kohila Maja OÜ kodulehe andmetel maksavad elanikud vee ja heitvee kuupmeetri eest 47,38 krooni, siis Tallinna Vesi AS pakub sama teenust 32,55 krooni. Erinevus tarnijate vahel on 46 %.

Kohila Maja OÜ kasum 2009. aasta ettevõtte kasum moodustas 8,35% käibest. Kui kulusid pole põhjendamatult kasvatatud, siis peaks 2010. aasta kasum kordades kõrgem olema, sest vahepeal tõsteti volikogu heakskiidul oluliselt kasumimarginali.

Veetrassi investeerimine pole põhjus kasumimarginali tõstmiseks. Rahavoogude juhtimisel on hindade tõstmise kõrval ka teisi finantsinstrumente.

Kõrge veehinna kehtestamine Kohilas tõendab volikogude rolli mõttetust omavalitsustes – tegemist on kohalike eliitide käepikendusega, kellele rahva tahe korda ei lähe.

Haldusreform Eestis on paratamatu, kogukonnad pole võimelised demokraatia mängimise kulusid katma.

Aasta tagasi kirjutasin samal teemal:
http://eveges.blogspot.com/2010/06/kohilas-on-veetarbimine-maksustatud.html

No comments:

Post a Comment