Saturday, May 28, 2011

Isikutest olulisemad on põhimõtted


Martin Helme: Ilves kehastab kõike seda, mis on Eestis valesti.
Teie usute seda? Et presidendivalimistel on üleval ainult üks kandidaat, sest terve miljoni eestlase hulgast lihtsalt ei leidu kedagi, kes võiks temast paremini seda tööd teha?

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/arvamus/martin-helme-ilves-kehastab-koike-seda-mis-on-eestis-valesti.d?id=46739614

Pisirahvana võiksime ühiselt otsuseid langetada. Kui rahvas peab presidendi institutsiooni vajalikuks, siis tuleb ka isik ametisse ühiselt valida.

Presidendi valimisest olulisemaks tuleks aga esinduskoja valimise mehhanismi pidada, kuna viimasest sõltub kogukonna käekäik. Presidendi institutsioon seisneb glamuuris, mille mõju kogukonna käekäigule on olematu.

Erakondade võtmeisikud otsustavad, kellest saab president. Kummaline, erakondlik asjaajamine ei põhine niivõrd ideoloogial, kuivõrd isiklikel ambitsioonidel ja teistele ära tegemisel.

Erakondade programmid võimaldavad hämada - eelistused pole neis paigas, puuduvad tegevusplaanid, tulemuslikkuse mõõdikud. Üksikutele seisukohtadele pühendumise korral töötatakse (enamasti) teistele põhimõtetele vastu.

Arusaamatu, miks tuleb otsustusprotsessides eelistada erakondade seisukohti teiste rahvaalgatuslike ühenduste omadele. Usaldamatus parteide vastu seab kahtluse alla nende otstarbekuse üldse.

Vaatamata sellele, et suuremate erakondade nimekirjad koosnevad kümnetest tuhandetest, on kaasarääkijate osa neis suhteliselt kesine. Küsitlused kinnitavad, et erakonnas toimuvaga on kursis alla 10% parteilastest, kaasarääkijaid osa veelgi madalam.

Parteilastest lihtliikmete passiivsus on taotluslik – otsustajad ei pea pingutama, neil on piisavalt ressursse võimu tagamiseks.

Mainitud poliitilist kultuuritust tingib erakondade rahastamine ja soosiv seaduskeskkond (valimis- ja erakonnaseadus). Sõltumatus – riigieelarvest ja sponsorlusest tagatud tulubaas, garanteeritud esindatus– võimaldab praktiseerida (tagatubadel toimivat) butafoorset demokraatiat.

No comments:

Post a Comment