Thursday, May 12, 2011

Kuidas tekkivad kõlakad?



Homo sapiensile antud verbaalne väljendamise oskus on eriline väärtus.
Kõnevõime võimaldab olla maailma valitseja, kujundada oma nägemuse järgi loodust, määrata teiste liikide lokatsiooni ja arvukust.
Kõne mängib olulist osa inimsuhetes. Verbaalse sobivuse alusel moodustuvad sõpruskonnad.
Väljendamiskunsti loetakse ametialase edukuse eelduseks.

Vaatamata rikkalikule sõnavarale üksteist alati ei mõisteta. Takistuseks saavad keelelised ja kultuurilised erinevused, erinevused väärtushinnangutes.
Mittemõistmist esineb aga isegi homogeensetes kogukondades. Kuulujutud, kõlakad ja muud tegelikkust moonutavad hälbed on omased ka väikestele kogukondadele.

Ei puudunud palju, et oleksin ka ise infot moonutamist praktiseerinud.
Juhtus see aga nii:

Skype'i töötajate arvu mõõdetakse kuue sajaga, Eesti kontoris töötab neist 372. Üle poole töötajatest on ametis Eestis. Maailma mastaabis on tegemist suhteliselt tühise töötajate arvuga firmaga.
Minu tütar töötab IBM-is.
Kuna viimastel päevadel on läbi jooksnud Skype müümise uudis, siis arutasime ka tütrega seda teemat.
Mainisin, et Skype`is töötab enam kui 600 inimest, üle poole (372) Eestis. Tütar imestas ja teatas, et IMB`is töötab oluliselt vähem (350). Vaatamata sellele, et ta andmeid (tööandja kodulehelt) üle kontrollis ja väitis, et IBM kasutab palju töövõttu, tundus temalt saadud info uskumatuna.
Mõne aja pärast saabus ka selgus - suurtes riikides jäetakse sageli tuhanded mainimata, minult oodati sarnast lähenemist. Töötajate arv osutus Skype`i omast oluliselt suuremaks – IBM`is on palgalisi 350 tuhande ringis:-)))

IBM`i töötajate arvu kõlakale, mille levitamisega oleksin äärepealt eristunud, lisan veel seda, et Eestis oli 2010. aasta IV kvartalis ametis 540 600 palgatöötajat, IBM-i töötajad moodustavad sellest 65%. Maailmas on tõenäoliselt ka ettevõtteid, kus töötajate arv ületab eestlastest palgasaajate arvu. Imelik, kuid sellised ettevõtted võiksid kõik eestlased enesele tööle värvata.

No comments:

Post a Comment