Monday, May 9, 2011

Eesti ühiskonnakorraldus sarnaneb sõjatandriga



Üha enamate inimeste südametöö tundemärgid on tihtipeale samad mis sõdureil, kes peavad pidevalt ohtliku vaenlasega silmitsi seisma – nagu oleks sõda," nendib Ida-Tallinna keskhaigla kardioloog Rein Vahisalu. "Kuid meil ei käi ju sõda?"
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/sudamearst-sudamehaiguste-iseloomu-jargi-tundub-nagu-oleks-meil-soda.d?id=45566951&l=fplead

Soovid ja võimalused ühiskonnas pole tasakaalus. Haldusstruktuur tuleks võimalustega kohandada.

Meil poleks vaja teiste (suuremate) riikide haldusstruktuure matkida. Ühest ministeeriumist ja kümmekonnast omavalitsusest võiks piisata. Riigikulusid tuleks restruktureerida.

Madala maksukoormuse müüdi varjus maksudega ja sotsiaalsete tagatistega trikitamise tulemusena on Eesti tõusnud kõrgeima reaalse maksukoormustamisega riigiks, mille paratamatuks kaaslaseteks on teistest kõrgem töötus ja inflatsioon, kesisem sisetarbimine, virelev ettevõtlus.

Eesti ühiskonnakorraldus on kriisis – palju on toimetulekuraskuses inimesi, ebaõiglusest ja ressursside (sh inimressurss) laristamisest on saanud tava.
Töötutel, puuetega inimestel, vanuritel ja teistel vähekindlustatud gruppidel (moodustavad enamuse ühiskonnas) puudub riiklikul tasemel esindatus. Kajastub see ka riigikogus langetatud otsustes.

Kui EL keskmine sotsiaalkulutuste osakaal sisemajanduse koguproduktist moodustas 26,9%, siis Eestis oli see ainult 12,4% (2006.a, Eurostat). Keskmise soomlase töötasu on keskmise eestlase omast 4 korda, sotsiaalne turvalisus aga koguni 7 korda kõrgem.

Eestil tuleb kodanikeühiskondadele järele jõudmiseks lähenemisi muuta.
SKT kasvust kerjuse staatusest vabanemiseks ei piisa, vaja on komplekssemat lähenemist.

Kõik paistab aga vaid müügiks olevat - koht Riigikogus, positsioon avalikus sektoris, sõprus, arvamus. Eesti ühiskonnakorralduses toimivad väärtushinnangud on võikad. Isegi riigieelarvekärped ja maksude tõstmised toimuvad toimetulekuraskustes inimeste arvel, valitutele heaolu nimel.

Midagi on ikka väga, väga viltu.
Vanades demokraatiamaades oleks mainitud lähenemine mõeldamatu. Väärtushinnangud soosivad nõrgemate ja väetite eksistentsi. Selliste riikide toimimise peaeesmärgiks on kodanikele inimväärse elukeskkonna ja turvalisuse tagamine, mitte valitsemine või haldusstruktuuri ülalpidamisega praalimine.

Eesti ühiskonnakorraldus sarnaneb sõjatandriga, kus haavata saanu eluküünal kustub lahinguväljal. Selline elukeskkond kurnab südant, tekitab hälbeid selle toimimises.

No comments:

Post a Comment