Thursday, April 28, 2011

Majanduskasvus tuleks tagasihoidlikum olla


USA SKP kasv aeglustus selle aasta esimeses kvartalis 1,8 protsendile võrreldes eelnenud kvartali 3,1 protsendiga, teatas täna USA kaubandusministeerium.
Agentuuri Bloomberg küsitletud analüütikud olid oodanud keskmiselt 2% suurust kasvu.
Kasvutempo aeglustumise tingisid peamiselt energia hinna tõus, halb ilm ning avaliku sektori kulutuste üsna oluline vähenemine, kommenteeris ajalehele Financial Times Capital Economicsi ökonomist Paul Ashworth
.
http://www.ap3.ee/article/2011/4/28/usa-skp-kasv-aeglustus


Majanduskasvul ja majanduskasvul on vahe.

Arvestada tuleks, et tegemist pole vaid kvantitatiivse mõõtega, majanduskasvul on ka kvalitatiivne mõõde. Sisemajanduskoogutoodangu kasv avalikus halduses, tervishoius, riigikaitses ja muudes riigieelarvest finantseeritavates valdkondades ei tee kogukonda jõukamaks – pigem teeb see vaesemaks.

Kui majanduskasvu aeglustumine toimub avaliku sektori kokkuhoiu arvelt, siis seda tuleks tervitada - elanike jõukus ju kasvab. Kasvab vaatamata isegi sellele, et statistiliselt kajastub see vastupidi.

USA sõjalisi kulutuste vähenemine langetab majanduskasvu. Langetavad seda ka muud riigieelarvest tehtavate kulutuste vähendamised. Seda aga vaid mõneks ajaks, sest kasv võtab peagi suuremad pöörded.

Mulle väga meeldiks kui ka Eesti poliitikud hakkaksid mõistma, et majanduskasv pole eesmärgiks, vaid vahendiks.

Eesti SKT kasv praegustes tingimustes (kõrged avaliku sektori kulutused) võiks mõnevõrra isegi tagasihoidlikum olla, olulisem oleks ühiskonnaliikmetest kerjuste arvu vähendamine, kvalitatiivne majanduskasv.

Ka välisomanduse olevate ettevõtete panust majanduskasvus ei tasuks ülehinnata. Kasum, mis Eestist välja viiakse, ei tee meid eriti jõukamaks – mõned küll saavad palka, riik mõnevõrra ka maksusid, kuid sellega pisku piirdubki.

SKTst kirjutan ka siin:
http://eveges.blogspot.com/2008/07/skt.html

No comments:

Post a Comment