Tuesday, April 26, 2011

Õpetajate palkadel poole viga midagi








Muidugi on see absurdne, et palk nii madal on,” sõnas Urva. „Meil tuleb ka rõõmus olla, sest Läti õpetajad saavad poole väiksemat palka,” leidis ta võrdluse, mis peaks olukorda helgemalt näitama. Praegu laekub Urva pangakontole iga kuu 543 eurot. See on kõige väiksem õpetaja tasu ehk noorempedagoogi palk, kust on juba maksud maha arvatud.
Eesti haridustöötajate liit näeb oma helges plaanis, et kolme aasta pärast on õpetajate tasu sama suur kui Eesti keskmine palk ehk 900 eurot, kuid seni tuleb pikki tööpäevi tegevatel haridustöötajatel praeguses olukorras hakkama saada.
http://www.epl.ee/artikkel/596820


Probleemid ei seisne üksnes õpetajate palkades.

Ühiskonnas kehtivad väärtushinnangud on teinud paljudest kerjused. Rõhuasetusi muutmata olukord ei paranegi.


Soovid ja võimalused pole tasakaalus. Haldusstruktuuri võimalustega kohandamata pole õpetajatel lootustki reaalpalga tõusuks.


Kõik on suhteline.


Õpetajate palkadel poole viga midagi. Paljude teiste sotsiaalsete gruppidega võrreldes on nad hästi kindlustatud. Arstidega ja poliitilise eliidiga ei anna neid muidugi võrrelda, kuid kehvemal järjel olijate arv on kordades suurem.


Eesti ühiskonnakorraldus on kriisis – lubamatult palju on toimetulekuraskuses inimesi, ebaõiglusest ja ressursside (sh inimressurss) laristamisest on saanud tava.


Samal teemal ka siin:
http://eveges.blogspot.com/2010/10/opetajad-on-teiste-sotsiaalsete.html

No comments:

Post a Comment