Thursday, April 14, 2011

Maksusüsteemide võrdsustamise korral jääb eestlaste kogukond nadisse olukorda

EPL kirjutab:
Mööda Euroopat käib maksureformide tont. Eestis on Euroopa Komisjoni viimase aja maksuinitsiatiividest seni enim kajastust saanud ettevõtte tulumaksu ühtse konsolideeritud maksustamisbaasi plaan.
Kõige emotsionaalsem teema nimetatutest on ühtne maksustamisbaas, sest otseste maksude teemasse pole EL seni oma nina eriti toppinud, nende korraldus on olnud iga liikmesriigi enda asi – erinevalt käibemaksust ja energiamaksudest, kus mänguruum on eurodirektiividega küllalt rangelt paigas
.
http://www.epl.ee/artikkel/596196


Maksusüsteemide võrdsustamise korral jääb eestlaste kogukond väga nadisse olukorda, sest varjatud maksustamise lembuse tõttu muutume veelgi konkurentsivõimetuks.

Isegi riiklikud monopoolsed ettevõtted (nt Eesti Energia AS) on meil maksuvankri ette rakendatud, rääkimata siis riigilõivudest, kõrgest omaosalusest tervishoius või mõnest muust varjatud maksustamise nõksust.

Viimaste päevade pommuudis - osade pensionäride (mainitud on 36000) tulumaksusoodustusest ilma jätmine – kuulub samuti varjatud maksustamise alla, mida heaoluühiskondades ei harrastata.

Riigieelarve ja omavalitsuste maksutulu ja sisemajandusekogutoodangu jagatis ei anna ülevaadet maksukoormusest. Reaalse maksukoormuse tuletamisel tuleb arvestada ka varjatud maksudega kui ka riigi ja omavalitsuste eelarvete kaudu tagastava osaga (sotsiaalsed tagatised), mille kontekstis on eestlaste maksukoormus juba praegu majandusühenduse kõrgemaid. Maksusüsteemide ühtlustamine kasvatab vahet veelgi.

Vaid tulumaksusüsteemide ühtlustamine maksukoormust Eestis isegi alandab - tõuseb üksikisiku maksuvaba miinimum, avarduvad maksutagastused, ettevõtted hakkavad tulu optimeerima.

Ettevõtte tulumaksu kehtestamisel oleks jumet, kuid selle eelduseks on mõne muu maksu alandamine – üldine maksukoormus ei tohi kasvada.

Kuid isegi selle maksu kehtestamisega tuleks oodata, sest räsitud (väikeettevõtlusel rajanev) ettevõtlus ei pruugi seda välja kannatada.
Kasumit mõõdetakse arvestuslikult – kasumit teenides võivad rahavood negatiivsed olla. Pole harvad juhused, kus kasumlikud üksused pankrotistuvad.

No comments:

Post a Comment