Thursday, August 5, 2010

Paigutusega skaalal ei tasu üle pingutada

PM kirjutab:
Täna Keskerakonnaga liitunud muusik Tõnu Trubetsky on pikaaegse Roheliste eestkõneleja Marek Strandbergi hinnangul alati vasakpoolse ilmavaatega olnud.
http://www.postimees.ee/?id=296232


Parem-vasak skaalale paigutamine pole lihtne. Tegemist on ju abstraktse subjektiivse mõõtega, mis sõltub taustsüsteemist, ajast ja ruumist. Sõltub see ka hinnangu andjast.

EERi paigutada sellisele (poolsuse) teljele on väga raske, sest erakonna tegevuspõhimõtted ja ideed on umbmäärased.

Fraktsioon on loonud (koalitsiooniga flirtimise pärast) parempoolsusele kaldu oleva erakonna mulje. Liikmete meelsust pole uuritud, kui arvan, et see on erinev.

Fraktsioonide isekeskis otsustamisi soosib seadusandlus, mis tagab riigikogulastele iseseisvuse ja sõltumatuse. Riigikogusse pääsetakse küll kaaslaste toel, kuid otsuseid langetatakse isekeskis.

Põhimõttelisuse ja ideelisuse umbmäärasus roheliste erakonnas teeb selle paigutamise parem-vasak skaalale võimatuks. EER liikmena liigitaksin sellise poliitika segapudru valdkonda, millel puudub koht skaalal.

Pidasin väga lugu rohelisest Tõnu Trubetskist. Ühest erakonnast teise hüppamine paneb aga nüüd kahtlema tema siiruses. Mõistetavam kui ta oleks piirdunud vaid lahkumisega.

No comments:

Post a Comment