Monday, August 23, 2010

Erakonnad võiksid teadvustada osalust tööturukriisis

Delfi kirjutab:
"Meie eesmärgiks on registreeritud töötuse määr viia ühekohalise numbrini. Mart Laari poolt välja käidud eesmärk luua 50 000 uut töökohta on tänaseks täidetud – aasta algusest alates on tekkinud 62 477 uut töökohta," ütles Margus Tsahkna.http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/article.php?id=32686771



Lähenegem sellisele väitele teisest küljest.
Kahekohalise majanduslanguse tingimustes maksude tõstmine riigitulusid ei kasvata. Võrdlusbaasi puudumine (puudub endine maksukeskkond) ei võimalda öeldut faktidega ilustada. Demagoogia tundku ülemvõimu.

Ühendatud anumate reegel kehtib aga paraku ka rahanduses (ühe maksu vägisi kasvatamisele järgneb teiste alalaekumine, seda muidugi juhul kui ressurssi ei jätku).

Aasta alguses tõstetud maksumäärad andsid vaibumismärke näitavale töötusele uut hoogu. Kahe esimese nädalaga registreeriti 5503 töötut. Tendents jätkus mõnda aega. Töötute registreerimine vaibus peamiselt uute töötute lisandumise vaibumisega. Sellel ei pruugi olla seost töökohtade tekkimisega. Tegemist võib olla agressiivse töötute registris hoidmise poliitika viljadega (valimised on ju tulemas, tulemused vajavad ilustamist).

Töötute arvu ühiskonnas ei tea keegi. Teatakse et neid on üle saja tuhande. II kvartalis oli hinnanguliselt töötuid ca 128 000. Vähenemine I kvartaliga võrreldes oli 9000.

Sellistes tingimustes rääkida erakondade panusest töökohtade loomisesse on halenaljakas. Nii võib ju väita, et erakondade panuseta oleksime kõik töötud.

Koalitsiooni (ja teda toetanud roheliste) panus ebanormaalses kõrges töötute arvus on tuntav. Seda oleks saanud (õigel ajal toimunud) strukturaalsete muudatustega vältida.

Eesti väiksust arvestades võiksime olla teiste võrreldes esirinnas.
Oleme aga (paljudes näitajates) punased laternad, oma tegemistes paindumatud ja jäigad.

Elame riigis, kus on ca 550,000 palgasaajat. Ühest riigi servast teise sõitmiseks kulutame tunde. Sellise riigi haldamine ei ole keeruline. Valitud on selle keerukaks teinud.

Tunnistagem - maksude tõstmine kahekohalise arvuga mõõdetavas majanduslanguses kasvatas töötust. Koalitsioon langetas maksudega trikitamistega valesid otsuseid, eiras elementaarseid majandusteoreetilisi põhimõtteid.

USA majandusajakiri Forbes paigutas Eesti maailmas kolme majanduskriisis kõige enam kannatanud riigi hulka. Koalitsioonierakonnad võiksid oma osa kolmikusse jõudmisel tunnistada. Valijad andestavad.

Töötute registrist kustutamise agressiivsuse kõrval tuleks teadvustada ka ajutiste meetmete (sotsiaalsed töökohad, kuuekuine 50% palgatoetus töötu tööle võtmise korral) mõju töötute arvu vähenemisele. Tegemist võib olla fiktsiooniga, mille jätkusuutlikkus on kaheldav. Tagajärgede leevendamise asemel tuleks panustada põhjuste likvideerimisele.

No comments:

Post a Comment