Thursday, August 19, 2010

Leivakartelli näide

EPL Andres Reimer kirjutab:
Kuid kartellilepe tähendaks seda, et meie kõik hakkame kaupade eest liiga palju maksma. Veel hullem: me peame hakkama üha viletsama kauba eest üha rohkem maksma.
Leivaliidu 18 liiget tulid nädalavahetusel kokku, analüüsisid turuolukorda ja jõudsid ühisele arusaamale, et vanaviisi enam ei saa – leiva hinda võib varsti 10–20 protsenti tõsta. Hinna-tõusu kutsuvat esile jahu kallinemine, kuigi jahu osatähtsus leiva hinnas jääb viiendiku piiridesse.

http://www.epl.ee/artikkel/582029&kommentaarid=0#k2784273



Konkurentsi piiravad kokkulepped (hinnakokkulepped) pärsivad soovituid arenguid. Kartellikokkulepetel ja monopoolsusel põhinevad majandustegevused on ebaefektiivsed, ühiskonnale kahjulikud.

Kesise nõudluse tingimustes pühendutakse restruktureerimisele, efektiivsematele lahenduste otsimisele. Kartellilepped võimaldavad nimetatud põhimõtet eirata, ajada monopoolsetele ettevõttetele sarnast majanduspoliitikat – panustada vaid teiste kukru tühjendamisele. Monopoolne seisund võimaldab kallutada kaupade ja teenuste hindu pakkujal endale sobilikus suunas.

Tulemuseks on tasakaalustamata majandusareng, kõrge töötus ja inflatsioon.

Kartellilepete ja monopoolsete ettevõtete mõju oodatud arengutele on negatiivne. Öeldu kehtib ka suunatud riigihangete kohta, millel on kartellileppega sarnaseid tunnuseid. Suunatud riigihanked pidavat olema aga pigem tava kui haruldus.

Monopoolsust soosiv regulatsioon vajaks ümber hindamist, kohendamist.
Selline tulu ei tee jõukamaks. Monopolide (sh Eesti Energia AS) tulu, tootjate hinnakokkulepete või suunatud riigihangete tulemusel saavutatud majanduskasv, teeb ühiskonna vaesemaks.

No comments:

Post a Comment