Monday, August 9, 2010

Kulud tervishoiule on põhjendamatult kõrged

ÄP kirjutab:
Professor, silmaarst Pait Teesalu juhib 0,25 kohaga TÜ Kliinikumi silmakliinikut. Samal ajal seostab Äriregister teda veel nelja äriühinguga, millest kahel on Haigekassaga ka leping.
http://www.ap3.ee/Default.aspx?PublicationId=DBD7D602-520B-4B94-9A5B-7C1FFAAF4CBD&SiteId=90C2BB91-3761-4C60-9CC9-0E25A8AE6951



Tervishoius toimuv on laristamise parim näide.

Ebakvaliteetne teenus, mis väljendub abi kättesaamatuses, visiidile mineku vastumeelsuses, pakutud ravi ebaefektiivsuses, on pealegi veel üleloomulikult kallis.


Kahe isanda teenimisega (avalik teenistus ja erapraksis) on tervishoiulaevuke triivitud kariderohkesse vette, mis teeb sellel sõidu ebamugavaks ja mõttetult kalliks. Tervishoius tehtavad kulutused on orienteeritud kulutamisele, mitte tervise hoidmisele ja tervena püsimisele. Just seetõttu on need mõttetult kõrged, tulemus ebaefektiivne.

Meenub aastakümnete tagune okupatsiooniaeg, mil profülaktilised terviseuuringud ja vaktsineerimised olid tavapärased. Tagajärgede asemel eelistati siis põhjustega tegelemist. Taasiseseisvunud Eesti pööras tervishoiu pahupidi - retseptide kirjutamine ja ravimite manustamine hakkas domineerima. Tervishoid kommertsialiseerus.

Innovatsioon tervishoius võiks seisneda ennetustegevusliku tegevusega ravikulutuste vähendamises. Ainult sellega peataksime elanike tervise halvenemise, töövõimetute ja invaliidistunute arvu kasvu.

Eneseimetlemise ja virisemise asemel ootavad patsiendid arstidelt empaatiat ja tänutunnet. Tänutunnet selle eest, mida ühiskond arstidele pakub, olgu selleks siis tasuta koolitus, lugupidamine, head töötingimused, kõrget töötasu või muud paljudele kättesaamatut.

On avalik saladus, et patsiendid hindavad tervishoius pakutavat teenust väheväärtuslikuks, arstidele makstavat palka aga raha raiskamiseks. Ajal mil arstid rõhutavad oma asendamatust ühiskonnas, kiruvad teenuste tarbijad (patsiendid) nende ebakompetentsust ja üleolevat suhtumist. Paljude arvates sarnaneb meedikute suhtumine ära hellitatud riigikogulastega, kes esinduskotta pääsedes pühenduvad iseendale oodi kirjutamisele.

Nõustun nendega, kes pooldavad omavastutust ja haigekassa maksu vähendamist (nt. 13%-lt 10%-le). Omavastutus võimaldaks patsientidel osaleda teenuse tasumisel, vähendada ületarbimise all kannatavat nõudlust ja laiendada valikuvõimalust.

Tervishoiu rahastamise aluseid tuleks muuta. Patsientide aktiivsem kaasamine otsuste tegemisse peataks laristamise tervishoius tagaks soovituid arenguid. Maksumäära langetamine koos omavastutusega mõjuks hinna ja kvaliteedi suhtele, muudaks teenindaja ja teenindatava suhted mõistetavamaks, patsiendile vastuvõetavamaks.

No comments:

Post a Comment