Tuesday, September 11, 2012

Riigikogu aruteludel puudub mõte, need ei mõjuta otsustustulemit




EPL: Riigikogu ootab ees karm ja tuliseid väitlusi sisaldav poliitaasta.
http://www.epl.ee/news/eesti/riigikogu-ootab-ees-karm-ja-tuliseid-vaitlusi-sisaldav-poliitaasta.d?id=64940542

Lombakas valimissüsteemi on teinud Eesti Vabariigi Riigikogust ühiskonnale tarbetu institutsiooni, mis tegeleb suuresti iseendaga ja valitsuskabineti tahte seadustamisega. Tegemist peaks olema elanike esindusega, on aga võimuladviku (valitsus) käepikendus. Võimude lahusus Eestis ei toimi.

Võimuladvik on kujundanud Riigikogust oma sõnakuulelikele jüngritele mõnusa ära elamise paiga, kes tänutäheks juhiste järgi otsustusnuppudele vajutavad. Pole kordagi juhtunud, et põhimõtet oleks eiratud.    

Riigikogus toimuvatel aruteludel puudub mõte, kuna need ei mõjuta otsustustulemit. Kui otsus on ette teada, siis pole mõtet aruteludega palagani mängida. 

Ühiskonnas toimiv otsustusprotsess tuleks enne õigesse asendisse pöörata, alles siis on mõtet arutelusid pidada. Seisukohtade kujundamine võiks alata alt (rahva tasandilt), mitte ülalt (valitsusest), nagu see praegu on.  

Arvamus, et valitud orienteeruvad lahendites teistest paremini, on taunimist väärt. Lähenemine on viinud Eesti arengufaasi, kus põhiseadus ei toimi, ühiskonnakorraldus põhineb diktaadil. Pole mingi ime, et sellise ühiskonnakorraldusega riigist jalga lastakse.

No comments:

Post a Comment