Friday, September 21, 2012

Riigikogus ei toimu arutelud, vaid palagan



Postimees: Etteheited Eesti riigikogule on praeguseks muutunud: sisukat ja kõiki
puudutavat diskussiooni on liiga vähe ja/või ei näidata seda avalikkusele piisavalt. See etteheide on sõna «parlament» tähendusele palju lähemal kui varasemad levinud süüdistused.
http://arvamus.postimees.ee/979014/juhtkiri-miks-nad-ometi-nii-palju-vaidlevad/?t=186#l

Riigikogus toimub palagan - vaidlused toimuvad üksnes otsustusõiguseta opositsionääride ja otsustusõigusega koalitsiooni esindajate vahel, see aga otsuseid ei mõjuta. 

Valimissüsteem teeb Riigikogust kodanikele tarbetu institutsiooni. Seal istujad tegelevad oma probleemidele lahenduste otsimisega ja valitsuskabineti soovide seadustamisega, neid ei huvitagi kodanike mured. Sellest ka toimetulekraskustes olijate ja kodumaalt põgenejate rohkus. 

Riigikogu võiks panustada elanike huvide esindamisele. Valimisseadus ja erakondade külluslik rahastamine seda aga ei soosi. Esinduskojaks nimetatav organ koosneb mõnusat elu taga ajavast poliitilise eliidi kummardajatest.

Valimissüsteemi ja erakondade rahastamise põhimõtteid muutmata pole Toompea aruteludel mõtet. Klounaadi tegemise asemel rännaku riigikogulased mööda maailma edasi.

No comments:

Post a Comment