Wednesday, September 5, 2012

Nii nagu kõik autojuhid pole vormeliässad, nii pole ka kõik arstid tippspetsialistid




Delfi: Norra arstid saavad Eesti arstidest ligi viis korda suuremat palka.
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/delfi-graafik-norra-arstid-saavad-eesti-arstidest-ligi-viis-korda-suuremat-palka.d?id=64915644

Nii nagu kõik autojuhid pole vormeliässad, nii pole ka kõik arstid tippspetsialistid. Diplomi eest palgakasvu nõudmine on kummaline.

Eelmise nädala kirjutas EE ujumistreeneri surmast, mida oleks adekvaatse diagnoosiga andnud vältida. Perearst ei tundnud infarkti ära. Pole ka ime – perearstina töötades kvalifikatsioon haihtub, raskustes satutakse haiguste sümptoomidega kokku viimisega, rääkimata siis muust erialalisest orienteerumisest. Lähenemiste korrigeerimise asemel moodustame ringkaitse, hakkame põhjuseid mujalt otsima (palgad, arstide lahkumine).

Arstidele, õpetajatele ja teistele riigieelarvelistele töötajatele makstakse palkasid maksudest. Nende palgad saavad kasvada üksnes maksulaekumise kosumise tingimustes, mis eeldab üldist palgatõusu. Teisiti asjad ei tohiks käia. Madala sissetulekuga inimesed ei suuda kõrgepalgaliste kapriise rahuldada.

Inimesed võiksid üksteise vastu olla hoolivamad. Isikliku heaolu taga ajamine meie elukeskkonnas pole eetiline. 

Tervisekindlustus sissetuleku omamise korral on Eestis kohustuslik. Ma ei tea ühtegi riiki, kus inimeste osalus tervisekulutustes nii kõrge (13% sissetulekust) oleks .

Teenuse osutaja nõuab palka, tarbijal pole sõnaõigust - arstidele tuleb raha eraldada. Teenusest loobuda  pole võimalik (maks on ju kohustuslik!).

Ma ei poolda rahanõudmisele üles ehitatud streike. Vähemalt mitte Eestis. Meil on olulisemaid probleeme, palkadele pühendumine vaid varjutab neid.

Ei tasu arvata, et üksnes arstide nominaalpalga suhe skandinaavia ametikaaslaste palkadesse on paigast ära, kõikide eestlaste palgasuhe on paigast ära. Kui palga pärast streikida, siis tuleks seda ühiselt teha. Intelligentsi esindajatena võiksid arstid ja õpetajad kõikide sissetulekute suurendamise eest seista. Tuleb ju nende palgaraha kõikide palkadelt.

Eestlaste arv on suurlinna tänava elanikega samas suurusjärgus, meie ajame taga aga isiklikku heaolu.  Ühistekk on räbalaks kistud. Selle enda peale sikutamise asemel võiksime pakkuda külma kaitset kõigile.




No comments:

Post a Comment