Saturday, September 8, 2012

Madalalt tasemelt kasvamine pole kunst




Delfi Majandus: Täpsustatud andmetel kujunes Eesti teise kvartali majanduskasvuks aastases võrdluses 2,2 protsenti ning eelmise kvartaliga võrreldes 0,5 protsenti. Lisandväärtus kasvas enamikul avaliku ja ettevõtlussektori tegevusaladel, kuid üle poole majanduskasvust andis ehitus.
http://majandus.delfi.ee/news/uudised/aasta-teises-kvartalis-kasvas-majandus-22.d?id=64930976

Põdravasikas ületab iga päev jooksrekordeid, ema seda ei tee, kuid jookseb tast ikka kiiremini. Eesti majanduskasvu võrdlemine Saksamaa, Soome, Rootsi ja teiste tugevate majandustega riikidega sarnaneb põdravasika ponnistusega. Tasemete erinevusest tulenevalt pole Eesti protsendilised majanduskasvu tulemid (tõusud/langused) tugevate majandustega riikidega võrreldavad.

Majandusvõimekuse hindamisel ei tasuks rahulduda hetkeliste kasvudega, olulisem on tase ja kvaliteet. Madalalt tasemelt kasvamine pole kunst. See tuleb ponnistusi tegemata. Oluline on ka kvaliteeti. Majanduskasvul ja majanduskasvul on väga suur vahe. Kui ressursside betooni valamine võimaldab kulutatu koos lisarahaga tagasi teenida, siis on asjal jumet. Vastasel korral mitte. Mugavama ära elamise taga ajamine toob kaasa püsikulude (sh finantskulud) kasvu, see teeb aga vaesemaks. 

Ei tasu rõõmustada majanduskasvu üle, mis tuleb toetustest ja abidest. Konkurentsivõime ja jätkusuutlikkus on kasvu suurusest olulisemad. Midagi poleks lahti, kui Eesti majanduskasv pöörduks languseks. See tuleks isegi kasuks, kuna siis oleks põhjust rõhuasetusi muuta, valutult ühiskonnakorraldust efektiivsemaks muuta. Kõrge maksustamine (sh varjatud) ja poliitiline laristamine ei saa lõpmatuseni kesta, varem või hiljem tuleb sellele piir panna.

No comments:

Post a Comment