Wednesday, September 19, 2012

Eestit valitseb peaminister, valdades on võimuohjad vallavanematel ja hallidel kardinalidel








Postimees:  Euroopa pettusevastane amet OLAF soovitab Eestilt tagasi nõuda 9 miljoni eurot toetust, mis saadi Kohila veemajandusprojekti jaoks, milles tuvastati ametniku korruptiivsus.

Uudise peale lähetasin Kohila valla volikoguliikmetele ja vallavalitsusele järgneva sõnumi:

Objektiivsetel põhjustel ei osale ma septembrikuisel volikoguistungil. Palun arutlege ja kujundage järgneva sõnumi osas seisukoht, minu oma lisage aga protokolli.

Esindajad peaksid (elanikele) kahjulike otsuste langetamise korral tagasi astuma. Demokraatlikes kogukondades nii tehakse, Eestis pole see kombeks. Kohila vald võiks olla eeskujuks. Euroopa Komisjoni uurimisasutuse (meedias avaldatud) seisukoha järgi tuleb Kohila veemajandusprojektile ettenähtud toetusrahad tagastada. Kraanivesi kujuneb pudeliveestki kallimaks.
Olgem ausad - valla elanikele sunniti kulukas veeprojekt peale. Tulemuseks on kallinev veehind. Võis arvata, et asi pole puhas. Kahtlus tekkis sellest, et normaalse mõistusega inimene sellise projektiga ei lepiks. Tegemist pidi olema isikliku kasu saamise projektiga.
Kohila valla elanikele kahjulike otsuste langetajad võiksid ametitest tagasi astuda, mitte oodata, et neid sunnitakse seda tegema. Positsioonidelt võiks tagasi kutsuda ka Kohila Maja OÜ nõukogu, asendajateks määrata elanikele usaldusväärsemad inimesed. Kui osutun üheks neist, siis teen ettepaneku veehinna minu eelkäia kulutuste võrra vähendamiseks.
Kui volikogul puudub otsustamisjulgus, siis võiksime veevärgi ja kohaliku volikogu usaldusväärsuse kohta küsida arvamust elanikelt. Ma ei poolda JOKK trikitamisi, elanike ja võimu vaheline side on niigi habras.

Vallaelanike huve esindades,
Eugen Veges

Eestit valitseb peaminister, valdades on võimuohjad vallavanematel ja hallidel kardinalidel. Kui ei usu, lugege reageeringut minu sõnumile, mille lähetasin Kohila vallavolikoguliikmetele.

Head volikogu liikmed
Kirjutan teile seoses täna Eesti Päevalehes ilmunud artikliga. Ega selles artiklis Kohila valda ei süüdistatagi, sest pole ei vallavalitsuse ega Kohila Maja pädevuses Keskkonnaministeeriumi ega KIK töötajaid palgale võtta ja kontrollida. Isegi siis mitte, kui seda väga oleksime soovinud. Oleme täna koostanud pressiteate, et olukorda selgitada ja selle ka valla kodulehele ülesse pannud http://www.kohila.ee/et/kommunaalmajandus/2559-kohila-uehisvee-ja-kanalisatsioonitassi-rajamine-vastavalt-kinnitatud-ajagraafikule-.html. Arutasime täna teemat vallavalitsuses ja loomulikult selgitame seda järgmisel nädalal volikogu liikmetele. Ühest küljest on kahju, et Eugen Veges ei saa järgmisel nädalal volikogu töös osaleda, aga teisest küljest ei ole teda ühisveevärgi projektiga seonduv objektiivne info kunagi huvitanud. Ja ma mõistan teda täiesti. Sest hr Vegesel on olnud võimalik aastaid enne ÜVK projekti algust ühisveevärgi mõnusid nautida, teadmata mida tähendab pumba vahetamine 20 kraadise külmaga või kui automaatika läheb reede pärastlõunal rikki ja esimene võimalus seda parandama (vahetama) hakata on uuel nädalal ning seni tuleb läbi saada veeta või kui oled unustanud õigel ajal tellimast heitveeveo ja pead seepärast vee kasutamist oluliselt piirama või et autoga heitvee äravedu on 2,5 korda kallim kui mööda torusid ära jooksev heitvesi. Minul on aga hea meel, et tänu ÜVK projektile võivad lõpuks enam kui pooled alevi elanikud peatselt loobuda eelpool kirjeldatud probleemidest ja tarbida sama mugavalt ühisveevärgi teenuseid nagu hr Vegeski. Kohila ühisveevärgi projekt jätkub.

Probleemile lahenduse otsimise asemel ründab vallavanem rahvasaadikust sõnumisaatjat. Et mitte teemal jahtuda lasta lähetasin uue sõnumi:

Ärgem mingem isiklikuks – mis puutun teemasse mina. Olen persoon, kes on lubanud elanike huvide eest seista, teen seda võimaluste piires. Aruteludes ei tohiks isiklikule tasandile laskuda. Pole hullu, kui Kohila vallalt rahasid tagasi ei nõuta. Kui aga nõutakse?
Maapiirkondades kasutatakse kaevusid, kuna see on odavam. Seda praktiseeritakse kõikjal. Kohila käitub teisiti. Trasse veetakse kõikjale, ka sinna kust raha tagasi ei teenita. Minu arvates on Kohila projekt ebaõnnestunud. Mind ei huvita isikud, kes selle taga on, kuna keegi ei tea, mis on õige või vale. Tean vaid seda, et olulistes küsimustes tuleb otsuseid langetada ühiselt. Kohila veevärki investeerimise otsuse langetas väikene seltskond, elanikud jäeti kõrvale. Maksta tuleb aga kõigil.

Annan teada, kui rahvaesindajate arutelu takistamine jätkub. Samal teemal: http://www.linnaleht.ee/?page=99&id=2786





No comments:

Post a Comment