Tuesday, March 20, 2012

"Talendid koju" programm on pakazuha



EPL: Kuidas olla uuenduslik, kuidas saada edukaks? Just nende küsimustega tegelevad üksteise võidu Arengufond ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus. Majandusminister Juhan Partsi viimastest sammudest saab välja lugeda vähemalt üht edu retsepti üksikisikutele: tuleb kuuluda õigesse punti, küll siis kõik laabub nagu iseenesest.
http://www.epl.ee/news/arvamus/majandusministri-parteiline-uuendus.d?id=64097569

„Talendid koju“ programm on näide pakazuhast, mida Eestis harrastatakse.

Välismaal elavad eestlased ei saa koju tulla, kuna Eestis pole meelepärase töö leidmine kerge. Erasektoris on valikuvõimalus kasin, suurima tööandja (riigisektor) tööturu uks aga suletud.

Haridusest, kogemustest ja tahtest Maarjamaal ei piisa – olulisem on suhe valdkonda kureeriva parteilasest võtmeisikuga.

Hiljutine EASi nõukogu inimestega (IRLle lojaalsed) komplekteerimine polnud juhus, vaid reaalsus, millega Eestisse tulijatel tuleb arvestada. Ametikohtadele korraldatavad konkursid tulenevad seadusest, mitte vajadusest. Ametisse asuvad isikud on teada, ootavad formaalsuste lõppu.

Nii pandi paika Eesti Loodusmuuseumi direktor. Vaatamata isegi sellele, et konkurssi paremaks osutus teine. Sarnastest pretsedentsidest avalikult ei räägita ega kirjutata, seda tehakse salaja.

Aastaid tagasi saatsin ka ise ullikesena kandideerimise avaldusi, CVsid ja esseesid. Tulemused olid sarnased. Alles hiljem sain (informeeritumatelt) teada, et ponnistusel puutub mõte, kuna valikud on enne selekteerimisprotsessi teada.

Selline on elu väikeses Eestis. Milleks „Talendid koju“ programmi vaja oli, jääb tänaseni arusaamatuks.

1 comment:

  1. //Milleks „Talendid koju“ programmi vaja oli, jääb tänaseni arusaamatuks. //

    Talendid koju oli (või on?) eurorahade eest tehtud projekt. Seega tehtud selleks, nagu paljud neist - kellelegi selle projekti rahadest tegevuse ja sissetuleku kindlustamiseks. Tulemus ega selle mõttekus pole tähtis, protsess ise on.

    ReplyDelete