Sunday, March 25, 2012

Loomade silmad räägivad paljust







Bronx Zoo on suurimaid metropoli loomaedu. Loomaia pindala on 107 ha, mis on koduks üle 4000 isendile (üle 650 liigile). Bronx Zoo sünniks loetakse 8.11.1899, mil üldsuse ette toodi 843 isendi tegemised.

Tallinna loomaaia pindala on 89 ha, välispuuride ja aedikute all on umbes 26 ha. 31.12.2011 seisuga oli kollektsioonis 7753 isendit 595 liigist/alamliigist. Loomaia algusaastaks loetakse 1939. aastat.

Tallinna loomaaias on loomi enam, valik aga tagasihoidlikum.

Bronx Zoo külastamine polnud väsitav. Arvatavasti tulenes see sellest, et vaateväljas oli alati midagi põnevat. Tallinnas häirib mind energiakulu, mida tuleb punktist A punkti B liikudes teha.
Loomaaedade erinevusest mainiksin veel seda, et suurlinna loomaaias ei praktiseerita puurisüsteemi. Karud, lõvid ja teised loodusekroonid naudivad looduslikke avarusi. Ka sõbralikel linnuriigi esindajatel on oma looduskeskkond, millesse külastajatest huvilised saavad värava kaudu siseneda ja nende tegemisi nautida. Vaatenurga nihutamisel märkab veelembelisi ojas sulistajaid ja sukeldujaid, maapinnal kekslejaid, lendajaid.

Loomadele ja lindudele võimaldatakse eluaset jagada, omavahel suhelda (fotol ahvid ja kitsed). Kummalisena paistis see, et isegi lõvid ja kitselised (Nyala) võivad üksteise lähedust nautida (fotol: kitseliste kari ja peesitav lõvipaar).

Silmad räägivad paljust mitte üksnes inimestel, vaid ka loomadel. Minu arvates peitub Tallinna loomaia ja Bronx Zoo asukate suurim erinevus nende silmades. Ühtede silmadest peegeldub kurbus ja igatsus, teistest sära. Kurvad olid metropoli loomaias vaid kaelkirjakud. Hiljem selgus ka selle põhjus – pikakaelalised kaunidused olid alles uude kodusse saabunud, neid hoiti kohanemise eesmärgil siseruumides.

Poleks uskunud, et aeg võib loomaias kiirluubis minna.

No comments:

Post a Comment