Friday, March 16, 2012

Eestlasi teeb vaeseks kõrge maksukoormus ja võimuladviku praalimine



Valdo Randpere väidab, et rikkust luuakse tööga, mitte vaesuse ümber jagamisega.

Mina ei nõustu sellega, et rikkust luuakse vaid tööga. Töö võib ka vaesemaks teha. Eestlaste reaaltulu vähenes isegi siis, kui tekkisid töökohad, kasvas kogutoodang.

Rikkusega luuakse rikkust, rahaga raha. Eestlaste vaesuse tingib mitte vähene töökus, vaid see, et rikkuse uuele ringile panemise asemel korjatakse sellest liiga palju ära ja pistetakse maakeeles öeldes nahka.

Sisemajanduse kogutoodangust võrdluses on võimuladviku hallata ligi 40 protsenti ressurssidest.

Riik pole õhukene nagu seda kodanikele serveeritakse, liiga palju on mõttetuid kulutusi.

Eripensionite maksmine, võimuladvikule koos saatjaskonnaga mõnusa äraelamise tagamine, demokraatia varjus riigieelarvest rahade kantimine (DASA, erakondade rahastamised, nõukoguliikmetele ja riigiettevõtete juhtidele tehtavad suured kulutused, MTÜ ja ettevõtlustoetused jmt), EMS (Euroopa stabiilsusmehhanism), riigieelarvest finantseeritud ebakvaliteetne teedeehitus ja palju muud on raha tuulde loopimine.

Eestlasi teeb vaeseks mitte vähene töökus, vaid kõrge maksukoormus ja võimuladviku praalimine.

Hispaanias on töötus Eestiga võrreldes suur, elatakse aga paremini. Olen kuulnud eestlastest kodutut väitmas, et tema elu Hispaanias on keskmisest tööl käivast eestlasest inimsõbralikum ja parem.

Eestlased töötavad teistest ajalises mõõtes enam. Osades riikides on kehtestatud koguni 35 tunnine töönädal. Väide, et eestlaste töö efektiivsus on madal, ei pea samuti paika. Toodanguhinna üheks komponendiks on töötasu. Kui see on madal, siis on ka arvestuslik efektiivsus madal.

Maksukoormuse juures ei peatu. Olen sellest kirjutanud ja tõestanud, et eestlaste maksukoormus on majandusühenduse kõrgeimaid. Maksukoormusest siit: http://www.eveges.blogspot.com/2011/09/nailiselt-madalate-maksudega-eesti.html
Ütlen vaid seda, et seltsimehed tüüri juures on teinud kõik selleks, et kõrge maksukoormus statistilistes arvudes ei kajastuks. Seetõttu jõuabki soliidne kogus maksurahast nendeni varjatud kanaleid pidi (töötukassa vahendid, Eesti Energia dividendid, riigilõivud jne).

Valdo Randpere väide on laias laastus õige, kuid inimelu ei koosne üksnes töö rügamisest. Eluteel on mõttekas peale töö ka muuga tegeleda. Ütleme näiteks armastusega, laste sigitamisega, nende eest hoolitsemisega. Elus võiks leiduda kohta ka lastelastele, looduse imetlemisele, raamatute lugemisele, reisimisele.

No comments:

Post a Comment