Monday, March 12, 2012

ESMi risk eelarvele pole väike



Rahandusminister väidab, et ESM (heaoluriikidele laenude garanteerimine) risk Eesti riigi eelarvele on tagasihoidlik ja teoreetiline.
http://www.e24.ee/770926/ligi-esmi-risk-eelarvele-on-tagasihoidlik-ja-teoreetiline/?t=52#l

Ka 2007.aastal ei paistnud majanduskriisi kusagilt, majanduskollapsi risk oli teoreetiline. Isegi hiljem - kriisi olukorras - väitis peaminister irooniliselt, et kui seda nimetatakse kriisiks, siis tema tahaks sellises kriisis elada.

Rahamaailmas praktiseeritakse endiselt tehinguvõimendusi, teostatakse tulevikutehinguid. Rahal puudub kaubakate, paljud kaubad on üle hinnatud. Majandustulemi kvaliteedi asemel panustatakse kvantiteedile. Rahamasinate park on uute võimsuste käivitamiseks ootevalmis.

Kui rahandusminister ei näe sellistes tingimustes (rahamaailma kollapsi) ohtu, siis tal puudub arusaam taustsüsteemist, milles elame ja toimetame.

Laenude tagasimaksmise raskused pole kunagi varem nii suured olnud. Garanteerimisel ja laenu andmisel pole aga vahet. Eestiski pole vähe neid kelle vastu on kunagised käendused (garanteerimine) pöördunud nõueteks. Arvamus, et riigid on selle eest kaitstud, pole adekvaatne.

Valitsusliikmed võiksid tegelikkuse ilustamise asemel pühenduda probleemidele, ohtusid teadvustama palju varem, mitte siis kui need juba murravad.

No comments:

Post a Comment