Tuesday, August 2, 2011

Võiksime leppida diktatuuriga



Diktatuur on autokraatlik valitsemisvorm, milles juhil ehk diktaatoril on piiramatu võim otsuste tegemisel. Mitte millegagi piiratud, seadustega kitsendamata, jõule toetuv võim.
Diktatuuris puudub valitsuse vahetamise demokraatlik võimalus nmoraalsetele ja eetilistele tagajärgede eest.
Konstitutsioonilise demokraatia kõrval on diktatuur tänapäeval kõige levinum valitsusvorm. Süsteemi defineerimine diktatuurina on komplitseeritud, sest üldjuhul on puudus usaldatavatest andmetest
(Vikipeedia).

Ehedaid asju ei eksisteeri. Neid ei eksisteeri looduses ega inimsuhetes.

Räägime isikutüüpidest (koleerik, sangviinik jne). Tegemist on seguga, milles mõni omadus domineerib.

Ka diktatuuril on demokraatlikke jooni, demokraatial diktatuuri vorme.

Kui lubate, siis tõestusega süvitsi ei lähe. Hargnevate niidikeste kokku põimimine käib üle jõu. Tulemiga pole midagi peale hakata. Arutelude eelduseks on selgus/ühtne arusaam terminites. Vastasel korral muutuvad need vaidluseks.

Olen paigutanud Eesti avaliku võimu lähenemisi (valimised, esindamised, otsustusprotsess, sõnaõigus ( ka meedias), võimuesindajate PS ja seaduste järgimine, vastutus, avalikustamine jmt) demokraatia/diktatuuri teljele. Olenemata meeleolust saan tulemuseks diktatuuririigi.

Viimast ei tasuks karta ega häbene. Selles võib peituda isegi „Nokia“.

Rahulolematust saab avaldada ka teisti: kas me sellist diktatuuri tahame.

Demokraatia juurde tulles mäletan õpitut: demokraatia põhitunnus avaldub selles, kui aruandlus toimub ülevalt alla, valimine alt üles. NSVL aegadel (nii nagu praegugi) räägiti üht, tehti teist, kuid see ei devalveeri öeldut.

Mulle seostub demokraatia valimistega ja võimude (täitevvõim, seadusandev võim) lahususega, mida Eestis ei praktiseerita. Väide, et valimistel lähtutakse valimisseadusest pole pehmendav, vaid raskendav asjaolu. Diktatuur (koalitsiooni tagatoad) kehtestab seadusi.

Võiksime leppida diktatuuriga, kuid see võiks põhineda ühisseisukohal. Kuidas seda tuletada on iseküsimus, sest diktatuuri tingimustes ühisnimetaja leidmine on võimatu.

No comments:

Post a Comment