Thursday, August 4, 2011

Hinnad on Eestis põhjendamatult kõrged



Toidu hinnad Tallinna Raekoja platsil on võrreldavad Lääne-Euroopaga, sama seis on ka näiteks mõnes kaubamajas, ent viimastele kohalikke kliente jätkub, rääkis Hotellide ja Restoranide Liidu juhatuse esimees Feliks Mägus.
Ega odavad hinnad ei ainuke põhjus, miks turistid siia tulevad. Loodetavasti nii Tallinn kui ka Eesti tervikuna suudab olla reisisihtkohana olla atraktiivne ka tulevikus.
http://www.epl.ee/artikkel/601724

Ettevõlus peab kasumlikult majandama, vastasel korral pole see jätkusuutlik.

Vahet tuleb teha arvestuslikul ja kassapõhisel kasumil. Kasum ei tähenda alati eurosid, mis kellegi taskusse kukuvad. Ka kasumilikud ettevõtted pankrotistuvad.
Kasumit saab teenida mitmeti – mahtude pealt, kõrge marginaaliga. Tänavatel müüjad (ja ka paljud teised jaemüüjad) on valinud viimase tee.

Eestis peaksid kaubad ja teenused kõrgepalgalistest riikidest oluliselt madalamad olema. Tööjõukulu omahinnas on oluline. Aastaid tagasi kalkuleerisin selle osaks (koos maksudega) pea poole sisemajanduse kogutoodangust.

Hinnad Eestis on põhjendamatult kõrged. See ei tulene niivõrd ettevõtjate kasuahnusest, kuivõrd suurest maksukoormusest (sh varjatud maksustamine), ebatervest konkurentsist (toetused, riigihanked, monopolid), elanike kesistest sissetulekutest (I kv mediaan neto töötasu alla 465 euro, olematud sotsiaalsed tagatised).

Hindade langetamisega annaks küll müügimahtusid kasvatada (kasum jääks samaks), kuid ebakindlus ei soosi seda, sest tarbijad on hinnatõusu suhtes tundlikud.

Eesti kõrged hinnad on riikliku fiskaalpoliitika tulem. Tegemist on avaliku sektori praalimise viljadega.

No comments:

Post a Comment