Tuesday, August 16, 2011

Jõukaks saadakse teiste arvel


Eile sai nelikümmend aastat päevast, mil esimest korda ajaloos algas eksperiment ülemaailmse valuutaga, mille juurdeloomist ei kammitsenud enam ei teadaolevad kullavarud ega muud käega katsutavad varad. Tagantjärele on ilmne, et just selle USA presidendi Richard Nixoni otsusega külvati praegu kogu maailma majandust ja finantsturge raputava kriisi seemned.
http://majandus.delfi.ee/news/uudised/praeguse-kriisi-seemned-kulvas-usa-president-richard-nixon.d?id=55791380

Erinevalt Eestist langetatakse USAs kogukonnale kasulikke otsuseid. Demokraatia toimib.

Üdini halbu asju ei ole olemas. Igal halval on ka positiivseid külgi. Kõik oleneb sellest, millisest küljest asjale läheneda.

Imelik, et vaatamata sellele, et me ei suuda oma tillukeses Eestis elanike huvidest lähtuvalt ühiskonnakorraldust korraldada, meeldib meil suuremaid vendi õpetada.

USA prioriteediks on elanike heakäik. Selle tagamiseks ei peljata teistele tünga tegemist. Pooldan sellist suhtumist. Milleks muidu riiklust vaja.

Tunnistan, et taunin Eesti poliitikute pedantsust ja elanike käekäigu ohverdamist.

Võlg vajab tasumist. Aga just sellest lähtubki USA kogukond. USD kurss võib ju langeda, kuid ega siis kaupade hinnad nende turgudel samavõrra ei tõuse. Need tõusevad, kuid kordades vähem.

Tahame me seda või ei taha, kuid panustame kõik USDde juurde trükkimise korral USA välisvõla kustutamisesse ja nende kogukonna heakäiku.

Igati mõistlik tegu see rahatähtede juurdetrükkimine. Seda muidugi USA kogukonna seisukohtadest vaadates. See on ka üks põhjustest, miks eluolu USAs teistest ühiskondadest parem on. Eestist põgenetakse, USAs elamisest unistatakse.



No comments:

Post a Comment