Tuesday, July 3, 2012

Valimisseadus tagab otsustusõiguse parteibüroodele



Eesti Päevaleht: Eestis paljuneb pidevalt ametikohtade arv, mis kunagi polnud parteilised, kuid nüüd lähevad üha enam justkui erakonna põhivara koosseisu.
http://www.epl.ee/news/arvamus/juhtkiri-voimuvertikaal-tugevneb.d?id=64624874

Demokraatlike valitsemiste keskmes on kodanikkond, meil poseerib seal selekteeritud saatjaskonnaga partokraatlik eliit. Lojaalsus parteibüroole tagab soovitud töökoha. Nii nagu aastakümneid tagasi. Kui keegi väidab, et see ongi demokraatia, siis on seda halenaljakas kuulda.

Erakondade nimekirjad koosnevad küll paljudest, kaasarääkijate osa on kesine. Küsitluste järgi on erakondades toimuvaga kursis alla 10% parteilastest, kuid kaasarääkijaid on veelgi vähem. Lähenemist tingib erakondade rahastamine ja seaduskeskkond (valimis- ja erakonnaseadus). Sõltumatus – riigieelarvest ja sponsorlusest tagatud tulubaas, garanteeritud esindatus– võimaldab praktiseerida (tagatubadel toimivat) butafoorset demokraatiat.

Otsustusprotsessides tuleks hakata eelistama rahvaalgatuslike ühenduste seisukohti. Usaldamatus parteide vastu seab kahtluse alla nende vajalikkuse. Olematu usalduse juures tagab valimisseadus otsustusõiguse aga vaid neile.

No comments:

Post a Comment