Friday, July 13, 2012

Maksukeskkondade erinevusest tulenevalt pole investeeringute kasuminäitajad võrreldavad


Postimees: Viimase kümne aasta jooksul on Eestisse tehtud otseinvesteeringute keskmine tootlus Eesti Panga arvutuste järgi olnud ligi 11 protsenti aastas – see on suurem kui näiteks Lätti, Leetu või Poola tehtud investeeringute puhul.
http://www.e24.ee/906130/eestisse-on-tulus-investeerida?t=346#l

Majandusarvestuse põhimõtetest lähtuvalt hinnatakse ettevõtete (tulenevalt sellest ka investeeringute) kasumlikkust tekkepõhiselt, mitte kassapõhiselt. See tähendab seda, et paberitel kajastud (statistiline) ja tegelik (kassavood) tulem ei kattu.

Maksukeskkondadest tulenevalt lähenetakse maksude optimeerimisse erinevalt. Eestis (erinevatest teistest) klassikaline ettevõtte tulumaks puudub, seetõttu puudub vajadus tulusid madalamana ja kulutusi kõrgemana kajastada. Mujal lähenetakse vastupidi (maksustamise tõttu on otstarbekas arvestuslikku kasumit minimiseerida), mistõttu rahvusvahelised ettevõtted kajastavad osa (mujal teenitud) tulust Eesti ettevõtete (tütarettevõtete) teenituna (siirdehinnad jmt).

Maksukeskkondade erinevusest tulenevalt pole investeeringute kasuminäitajad riigiti üks ühele võrreldavad. Võrdlusandmete üldsusele esitamisel tuleks selline nüanss ära mainida, vastasel korral jäävad toimetulekuraskustes kodanikega pisiriigis poliitikud ka edaspidi valesid otsuseid langetama, ise seejuures  arvama, et olukord ilma nende tarmukate otsusteta olnuks veelgi nadim.



No comments:

Post a Comment