Friday, September 30, 2011

Suurim väljaränne toimub Eestist


Eesti jookseb rahvast kiiremini tühjaks kui ükski teine riik Euroopas, kuhu tuleb mujalt inimesi asemele. Meil aga lahkub 3,3 inimest tuhande elaniku kohta.
http://majandus.delfi.ee/news/uudised/delfi-graafik-euroopa-suurim-valjaranne-toimub-eestist.d?id=58792358

Ülevaate saamiseks arvudest ei piisa. Muutusi hinnatakse perioodis (ajas), mistõttu arve tuleb vaadata ajas. Antud infos ajaühik puudub. Võin vaid oletada, et tegemist on aastaga.

Hinnangu kujundamiseks tuleks süüvida ka algarvudesse.

Huvitav oleks teada, kuidas tulemini jõuti, milliseid algarve kasutati. Statistiline elanike arv Eestis on 1,34 miljonit. Paljud kaasmaalased elavad piiri taga (väljaränne registreerimata), mis teeb arvu ebausutavaks. Isegi tuleva aasta internetikeskkonnas toimuv rahvaloendus ei pruugi tuua selgust sellesse.
Olen kuulnud, et piiri taga elades taotletakse emapalka või muid hüvesid. Minu teada ei maksta välismaal elavatele eestlastele pensioni. Inimesed pole huvitatud piiri taga elamist deklareerima.

Rände saldo tuletamisel tuleks tugineda adekvaatsetele algarvudele. Need aga puuduvad. Kui sisserände suurus on enam-vähem teada, siis elanike ja väljarändajate arvud on tundmatud. Esimene neist (elanike arv) on statistilisest näitajast väiksem, teine (väljaränne) suurem.

Tehe selliste arvudega moonutab tulemit - näitab seda väiksemana.

Viimaste aasate rändesaldo peab olema kolme koma kolmest väljarändajast tuhande elaniku kohta oluliselt suurem. Kuid isegi mainitud arv võimaldab võimuladviku tegemistele puuduliku hinde panna.

No comments:

Post a Comment