Sunday, September 18, 2011

Eesti on suuremas kriisis kui Kreeka


Jürgen Ligi: riigikogu ei tohi eurotsooni kriisi ükskõikselt suhtuda. Minister ütles, et riikidelt oodatakse tungivalt lepingu kiiret ratifitseerimist, kuid Eesti parlamendis käib venitamine, kuigi EFSF on küsimuseks olnud juba poolteist aastat ja majanduskriis viis aastat.
http://www.e24.ee/567890/ligi-riigikogu-ei-tohi-eurotsooni-kriisi-ukskoikselt-suhtuda/

Eesti on suuremas kriisis kui Kreeka, Iiri või mõni muu ühiskond.
Maksumaksjaid on sadades tuhandetes, riigi läbimiseks kulutame üksikuid tunde, matkime aga suurriiklikke struktuure. 12 ministeeriumit, 24 ametit, loendamatu arv ametkondi, allasutusi, sihtasutusi, MTÜ-sid ja omavalitsuste võrgustik on raske kandam õblukesele easektorile. Isegi president on meil olemas.

Soovide ja võimaluste tasakaalustamatus halvendab ettevõtluskeskkonda, kahandab haldusvõimekust. Tulemus kajastub elanike kesistes sissetulekutes, kõrges maksukoormuses.
Eestlaste sissetulekud (I kv mediaan netosissetulek alla 467 euro) ja sotsiaalsed tagatised (2008. aastal 15% SKTst, EL keskmine 25%) on häbiväärselt madalad.

Eesti ühiskonnakorraldus on kriisis – lubamatult palju on toimetulekuraskuses inimesi, ebaõiglusest ja ressursside (sh inimressurss) laristamisest on saanud tava.

Ühiskond on arengufaasis, kus põhiseadus ei toimi, süveneb diktatuur. Suurimal ressursil (inimestel) puudub rakendus.

Riigi fiskaalpoliitika ei soosi elujärje paranemist. Seda teadvustamata jäämegi käsi laiutama, teisi halvustama, põhjuseid piiri tagant otsima.

Pisiriigina võiksime atraktiivsed olla, oleme aga põikpäised ja paindumatud, trikitame maksustamisega ja sotsiaalsete tagatistega.

Jutu järgi elavad Eestis demokraadid, ühiskonnakorralduses domineerib aga diktaat.

Riigieelarve juurde tulles lisaksin, et eelarve tasakaalust olulisem on rahva ühtsus. Riigi tagasihoidlik laenukoormus näitab võimuladviku suhtumist kodanikesse, kelle laenukoormus on selle võrra suurem.

Eesti ühiskonnakorraldus on väärtushinnangute poolt tekitatud kollapsi äärel. Säästmine ja teenimine selle kõrval on nohu.

1 comment:

  1. Mõjuks palju kindlamalt, kui sa oma väiteid ka näidetega toetaks. Praegu on rohkem nagu "kõik on halvasti, keegi tehke midagi".
    Nagu näiteks: "Jutu järgi elavad Eestis demokraadid, ühiskonnakorralduses domineerib aga diktaat."
    Kust selline väide tuleb? Tühi kihutuskõne ei pane inimesi mõtlema.

    Edu edaspidi!

    ReplyDelete