Thursday, September 22, 2011

Alkoholi kättesaadavuse piiramisega pühendutakse tagajärgedele


Rahandusminister Jürgen Ligi selgitas, et alkoholiaktsiisi tõstmine pole pelgalt maksutulude suurendamise eesmärgil, vaid ka selleks, et piirata alkoholi kättesaadavust.
http://www.e24.ee/573094/ligi-mote-on-piirata-alkoholi-kattesaadavust/

Alkoholi kättesaadavuse piiramisega pühendume tagajärgedele.

Tarmukam oleks panustada põhjustele – luua elukeskkond, kus soovitakse elada reaalsuses, mitte moonutatud maailmas. Seda muidugi siis, kui eesmärgiks pole taskute tühjendamine.

Aktsiisi tõstmine meie elukeskkonnas paigutub konteksti, milles võimuladvik teeb kõik selleks, et meelemürkide tarbimiseta poleks võimalik elada.
Tulu kasvab!

Võitlus tagajärgedega ei anna tulemusi.

Põhjanaabrid tarbivad suurtes koguses meelemürke.
Austraalias pole suudetud murda aborigeenide alkoholilembust.

Pahet ei tunta aga traditsioonilistes kultuurikeskkondades (India, Hiina jt). Inimesed naudivad üksteise seltskonda (sünnipäevad, pulmad jmt) alkoholi tarbimata.

Miks siis ikkagi otsitakse reaalsusest põgenemise võimalusi?

Arvan, et see tuleneb (võimaluse puudumisel midagi muuta) käegalöömisest, mida tingivad ebaõiglaselt toimivad ühiselureeglid, kus demokraatia eksisteerib vaid loosungitel, eliidile on lubatud see, mis teistele keelatud.

Valitute missiooniks peaks olema kogukonna eksistentsiks vajalike võimaluste loomine. Panustatakse aga enese heaolu tagamisse, ülejäänute käekäik ei lähe neile korda.

Riigikoguliikmete sissetulekute kasv tingimustes, kus ülejäänute reaalsissetulekud (NB! üle kahe ja poole aasta juba) kahanevad on võigas. Vähem võigas pole see, kuidas otsustusnuppude juurde pääsetakse, milliseid väärtushinnanguid propageeritakse.

No comments:

Post a Comment