Tuesday, September 13, 2011

Valitsus himustab töötute raha



Juhul kui riigikogu peaks heaks kiitma töötukassa reservi üle viimise riigikassa alla, siis võib tööandjate keskliidu juhi ja töötukassa nõukokku kuuluva Tarmo Kriisi hinnangul oodata, et seal sisalduvad rahaga hakatakse katma riigieelarve jooksvaid kulusid.
http://www.epl.ee/news/online/tarmo-kriis-tootukassa-reserv-laheb-toenaoliselt-eearveaukude-lappimiseks.d?id=57705246

Pole kahtlustki, et riigikogu kiidab töötukassa reservi riigikassa alla viimise heaks. Riigikogu kiidab kõik valitsuse ettepanekud heaks. Valimissüsteem tagab valitsusele lojaalse seadusekogu. Riigikogust on saanud valitsuse käepikendus.

Tulubaasi kasvatamise asemel tuleks pühenduda valitsemiskulude vähendamisele.
Kui majanduskasvu aeglustumine toimub avaliku sektori kokkuhoiu arvelt, siis seda tuleks tervitada - elanike jõukus kasvab. Kasvab vaatamata isegi sellele, et statistiliselt kajastub see (esialgu) vastupidises.

Eesti SKT kasv praegustes tingimustes (kõrged avaliku sektori kulutused, monopoolsus jmt) võiks tagasihoidlikum olla, olulisem oleks ühiskonnaliikmetest kerjuste arvu vähendamine, kvalitatiivne majanduskasv.

Poliitilise monopoolsuse tõttu tuleb valitsuselt allapoole vööd lööke karta.

Keerulised ajad on veel ees.

Kavandatav riigieelarve kinnitab, et tulubaasist ei piisa. Eelarve defitsiit tuleb kavandatavast oluliselt suurem. Kusagilt tuleb lisaressursse hankida. Töötukassa reservid on ainukeseks puhvriks.

Soome kavandab (tulevase aasta) eelarve puudujäägiks 0,7%. Eesti 2,1%. Monopoolsuse mõju Eesti poliitikas on hoomatav.

Töötukassa reservide juurde tulles tuleb lisada, et tegemist on ka riigieelarve kontekstis suurte summadega. Töötukassa eelmise aasta tulu oli 3,73 miljardit (238 miljonit eurot), kulu vaid 2,46 miljardit krooni (157 miljonit eurot). Investeerimistulu teeniti 50,6 miljonit krooni (3,2 miljonit eurot). Aasta lõpus moodustasid reservid 3,4 miljardit krooni (217,3 miljonit eurot).

Ka sel aastal laekub maksuna töötukassale enam, kui hüvitistena välja makstakse. Reserv jätkab kasvamist.

Valitsuse ponnistused töötukassa vahendite enda käsutusse saada tõestab, et tulumaksu vähendamisega trikitati – ühte maksu vähendati, teist (mida maksuna ei kajastata) aga tõsteti. Töötuskindlustusmaks on 4,2% töötasult.

No comments:

Post a Comment