Tuesday, September 13, 2011

Perearstide kvalifikatsioon on kaheldav



Olen lugenud, et Eestis on iga kolmas haigusjuhtum põhjustatud perearstide valedest otsustest,” rääkis noor räppar Revo Jõgisalu oma haigestumisest aastapäevad tagasi. Nüüd on ta saadetud viimsele teele.
http://www.ohtuleht.ee/443322

Meenub aastakümnete tagune okupatsiooniaeg, mil profülaktilised terviseuuringud ja vaktsineerimised olid tavapärased. Tagajärgede asemel eelistati siis põhjustega tegelemist.

Tervishoiu probleem ei seisne alarahastamises, vaid valdkonna ebaefektiivsuses (tulemuslikkuses).

Iga viies arst on perearst, kes kujundavad arusaamu tervishoiu teenuste kvaliteedist, kompetentsusest.

Ravist olulisem on diagnoos. Perearstid pole selleks (objektiivsetel põhjustel) võimelised. Puuduvad teadmised, kogemused. Ülikooli diplomist ei piisa. Paberite vorpimine (korduvretseptid, haiguslehed, saatekirjad, surmatõendid jne) ja nende väljastamine kogemuste pagasit ei kasvata. Kui pole haigusjuhtudega kokkupuudet, siis ka ülikoolis kogutud teadmised tuhmuvad.

Tulemus väljendub hilistes ja valedes diagnoosides, kroonilistes haigustes, kõrges letaalsuses.

Perearstindus on üks ühiskonna mädapaisetest.

Valeravimised, süvenevad haigused ja muud hälbed tervishoius tulenevad perearstindusest, mitte inimeste teadmusest ja laiskusest või valdkonna rahapuudusest.

Vigu tervishoiusüsteemis pole mõtet raha vähesuse taha peita, tegemist on korralduslike puudusega, suhtumise viljadega. Oma osa on pearahal, mis olenemata kvaliteedist arstide tulupoolele laekub.

No comments:

Post a Comment