Wednesday, June 1, 2011

Innukus kinnisvaramaksu propageerimisel



Eiki Nestor:
Probleem pole selles, et inimesed ei saa hakkama oma maaga, vaid probleem on selles, et neil on keeruline selle maamaksu juures üleval pidada oma maja. Sotsid on alati pakkunud välja, et maamaks võiks areneda kinnisvaramaksuks ehk maksustamisel ei hinnataks maatüki asukohta nagu täna, vaid ka seda, mis seal maatükil asub.http://www.epl.ee/artikkel/598907

Mõistetamatu, millise innukusega sotsiaaldemokraat Eiki Nestori kinnisvaramaksu propageerib, adumata seejuures isegi seda, et paljud ühiskonnaliikmed on väga suurtes raskustes.

Maksud (maamaks, kinnisvaramaks), mida tuleb tasuda olenemata sissetuleku olemasolust või selle suurusest, Eestile ei sobi, sest ühiskonnas toimiv sotsiaalkindlustuse süsteem ei kannata seda välja. Liiga suur on toimetulekuraskustes vaevleva elanikkonna osakaal.

Ärgem unustagem, et oleme sotsiaalkindlustuse osas punased laternad majandusühenduses, põhjanaabritest 7 korda (palkades 4 korda) äpumad.

Ühiskonnas, kus paljudel puudub sissetulek või see ei taga väiksuse (mediaan netopalk I kv 2001 oli ca 465 EUR) tõttu toimetulekut, ei tohi maksustada omamist. Maksustatakse tulusid, valikutest sõltuvaid kulutusi.

Maa ja kinnisvara ei kajasta omaniku varakust ega maksevõimet. Mida suuremaid kulutusi valdusesse tehakse, seda suuremaks kasvab maks, vaatamata isegi sellele, et kulutuste tegemisel tasutakse makse (tulumaks, sotsmaks, käibemaks, aktsiise jne).

Eluaseme alune maa ei näita varakust. Tegemist pole aktivaga, millel on lisaväärtust taotlev eesmärk. Maa ja kinnisvara soetamine ja aredustegevus kasvatab kohustusi (seatakse hüpoteek), millest vabanemine nõuab lisavahendeid, kestab aastakümneid.

Maksustamisel tuleks järgida õigluse printsiipi - maksud peavad olema kõigile üheselt mõistetavad, maksja poolt kontrollitavad. Arvatavasti seetõttu lepitaksegi hõlpsamini maksudega, mida tasutakse sissetulekutelt (sotsiaalmaks, tulumaks) ja väljaminekutelt (käibemaks, aktsiis), vara maksusid trotsitakse.

No comments:

Post a Comment