Saturday, June 4, 2011

Inimressursil puudub Eestis rakendus



Tallinna pensionäride ühendus arutas oma aastakoosolekul pensionäride üha halvenevat majanduslikku olukorda. Pärast euro saabumist on toimunud ülikiire hinnatõus, mis on mõjunud rängalt eakate rahakotile.
http://www.epl.ee/artikkel/598987

Marek Mägi (kommentaar):
Lugupeetud eakad! Ma usun, et Teie olete oma panuse andnud, kuid kahjuks Teie panus ei ole olnud piisav! Pensioni maksavad Teile Teie lapsed, mitte riik ega Ansip. Te saategi praegu väärika pensioni, just täpselt nii palju kui Te tööd ja vaeva nägite! Kui Teie, tänased pensionärid, jätsite lapsed tegemata, siis olete Te elanud ette nooruses, keskendunud igaviku mõttes teisejärgulistele asjadele, selle asemel, et vaevata ennast suure hulga lastega. Eilsetes lastes on tänane majandusjõud ja väärikuse allikas. Kui töötegijaid ei jätku, siis ei jätku ka pensioni. Olgu Teie tänane viletsus tänastele noortele õpetuseks, sest need ei viitsi enam üldse lastega jännata, parem võtavad koera ja lähevad reisima. Ka see on Teie, tänaste pensionäride, tegemata kasvatustöö.

Inimeste teeneid ei hinnata riigikorra järgi. ENSV aegades elanutest puudusi otsida, praegustes aga voorusi näha on totrus. Pole kahtlust, et praegune ühiskonnakorraldus on suuremas diktatuuris, kui see mõnikümmend aastat tagasi oli. Koore sisemajandustoodangust riisuvad endiselt välismaalased ja võimuladvik. Mille poolest praegune töötav põlvkond varasemast parem on: suur osa on töötuid, toodetav lisaväärtus on kasin, paljud panustavad teiste ühiskondade heaolusse.

Kommentaarile lisaksin, et Eestis pole mitte töökäte, vaid töökohtade puudus. Vähe pole neid tööealisi eestlasi, kes panustavad teiste ühiskondade vanurite pensioni teenimisse.

Arvestada tuleks ka sellega, et paljudel vanema põlvkonna järeltulijatel puudub sissetulek, paljudel ei taga see (väiksuse tõttu) toimetulekut (I kvartali mediaan netopalk Eestis jäi alla 465 euro). Vanureid selles süüdistada ei saa, tegemist on ühiskonnakorralduslike vigade viljadega.

Inimressursil puudub Eestis rakendus. Rohkearvulisem järelkasv (sellistes tingimustes) pensione ei kasvataks, see teeks meid vaesemaks.

Laste sündimusse panustamise asemel võiksime pühenduda ühiskonnakorralduse muutmisele. Välismaal töötamise asemel kodumaa hüvangusse panustamiseks tuleb luua sotsiaalselt turvalisem elukeskkond.

Lisada tahaksin veel seda, et sotsiaalsete gruppide sissetulekuid tuleks vaadata kõikide kontekstis, pensionärid paigutuksid sellises pildis keskimikute hulka. See muidugi ei tähenda, et probleemi ei tuleks teadvustada.

Vanurite mõtisklustest kirjutan siin:
http://eveges.blogspot.com/2009/12/raske-on-leppida-sellega-et-abivajajaid.html

No comments:

Post a Comment