Monday, June 13, 2011

Jutt ja teod ei tohiks nii palju erineda



Tõhus riik ja erasektor ning ettevõtluseks soodus majanduskeskkond muudavad Eesti põhjamaiselt jõukaks, kinnitas Reformierakonna esimees Andrus Ansip erakonna üldkogul.
Ansip märkis, et liberaalses ideoloogias ellu viidud poliitikad on teinud Eesti majandusest läinud kümnendi ühe maailma kiiremini kasvava majanduse ning prognoosid näitavad selle jätkumist. "On vaid üks tingimus – jätkuma peab reformierakondlik majanduspoliitika. Siis liigume sihikindlalt oma eesmärgi suunas, lähemale põhjamaisele heaoluriigile,“ ütles Ansip.

http://www.ap3.ee/article/2011/6/12/ansip-madalad-maksud-mojuvad-nagu-red-bull


Tõhus riik ja erasektor ning ettevõtluseks soodus majanduskeskkond muudavad Eesti põhjamaiselt jõukaks.

Eesti haldusstruktuur pole efektiivne – teeme mõttetuid kulutusi, tulemus on kesine. 12 ministeeriumist, 25 ametist, loendamatust arvust ametkonnast ja allasutusest, kulukast ning tegelikult isegi rahva mandaadita riigikogust koos oma erisoodustuse mehhanismiga, suurearvulisest ja mittevajalikust kohalike omavalitsuste võrgustikust koosnevast avalikust sektorist on saanud oht meie riiklikule jätkusuutlikkusele.

Eesti on liiga väike, et suurriikidele sarnaseid süsteeme üleval pidada.
Konstruktiivseid arutelusid haldusstruktuuri muudatuste üle aga ei toimu.

Erasektor (monopolistid väljaarvatud) ägab koormuse all, pealisehituse raskus murendab. Rohkearvuline ja ebaefektiivselt toimiv ametnike ja „esindajate“ võrgustik on liiga raske kandam õblukesele erasektorile.

Majanduskeskkond Eestis on allapoole arvestust. Tulu teenivad küll monopoolsed ja riigihangetest toituvad ettevõtted, kuid mitte rahvuslik kapital.

Pisiriigina võiksime atraktiivsed olla, oleme aga põikpäised ja paindumatud.

Varjatud maksustamisega teeme teistele silmad pähe, agarad oleme seadusepõllu kündmisega. Maksukoormuse oleme kasvatanud teistest kõrgemaks. Isegi riiklikud monopoolsed ettevõtted (nt Eesti Energia AS) oleme maksuvankri ette rakendatud, rääkimata siis riigilõivudest, kõrgest omaosalusest tervishoius või muudest varjatud maksustamise nõksudest.

Elame riigis, kus töökohti mõõdetakse 500,000 ringis. Ühest riigi servast teise sõitmiseks kulutame üksikuid tunde. Sellise riigi haldamine ei saa keeruline olla.

Väitel, et Eesti riik ja erasektor on tõhus, majanduskeskkond aga soodne, puudub alus. Seda ei kinnita makromajanduslikud näitajad.

No comments:

Post a Comment