Sunday, March 20, 2011

Eesti vajaks teistsuguse lähenemisega erakondi

Ühiskonnakorraldus on väga suures kriisis, väärtushinnangud on pea peale pöördunud.
Inimsuhetes domineerivad ebaausus, egoism, võimuahnus; empaatia, altruism, hoolivus on põlu all.

Ühiskonnas domineerivad väärtushinnangud on kaugel looduskeskkonnas toimivatest. Paljudele tunduvad need seetõttu tülgastavatena, mis ajendab põgenema.
Tundub, et isegi paljud koolijütsidest ei seosta tulevikku Eestiga, rääkimata siis täiskasvanutest - põgeneda soovivad kõik, kellel võimalus avaneb.

Rahvaloendus peaks näitama, millised on olnud viimaste aastate migratsiooni tendentsid, kuid võib arvata, et mujale elama või tööle asunute arv on arvatust suurem.

Erakonnad on projektipõhised (valimistest valimistele).
Isikute vahelised vastuolud tekkivad neis põhimõtteliste lähenemiste hägususest, mitte niivõrd eesmärkide üle vaidlustest.

Vähem oluline sellest, mida kavatsetakse teha, on see, kuidas midagi tehakse.

Kogukonnad on terved, kui nende poolt langetatavad otsused põhinevad seisukohtade ühisnimetajal.

Ühiselt langetatud otsused on alati õiged.

Ühiskond vajab erakonda, mis toimiks demokraatlikel (selle sõna kõige paremas tähenduses) põhimõtetel. Olen enamgi kui veendunud, et sellise erakonna taha koonduksid ühiskonnaliikmete enamus.

Riik on kaoses (paljud protsessid juhtimatud, inimressursile puudub rakendus), kuna tegemistes ei peeta kinni kokku lepitud väärtustest (põhiseadus jmt), ei järgita eetika ja moraali põhimõtteid.

EER oleks saanud valimistel vajaliku toetuse, kui tegemistes oleks järgitud kunagisi kokkuleppeid (osalusdemokraatia). Eelistati aga finantsvõimendust, millest ei piisa. „Tuntumate“ inimeste kaasamisega ja reklaamikulutuste tegemisega pühenduti vormile, sisu jäi kaasajastamata.

Demokraatia vajab uut lähenemist – selle peitubki uue erakonna loomise võti. Panustasin kunagi EER loomisele, nüüd olen valmis vigade parandusele (uue erakonna loomisele) panustama.

F. Hayeki põhjendused kogukondades tekkivatest vastuoludest on huvitavad.
Need leiab siit:
http://eveges.blogspot.com/2010/11/miks-tousevad-tippu-halvimad.html

No comments:

Post a Comment