Friday, October 1, 2010

Rikas inimene

Rootsi sisustuskaubamajade kett Ikea on otsustanud muuta senist salatsevat poliitikat ning heita enam valgust firma majandusnäitajatele – neist selgub, et hoolimata rängimast majanduslangusest firma asutamisest saadik, läheb Teise maailma sõja ajal Ingvar Kampradi asutatud Ikeal praegu paremini kui kunagi varem.
Ikeal on üle maailma 127000 töötajat ja 280 kaubamaja 26 riigis. Ikea kataloogi trükitakse enam kui 197 miljonis eksemplaris 29 keeles.
2011. aastal plaanib IKEA avada kokku seitse uut kaubamaja – Šveitsis Genfis, Norras Kristiansandis, Venemaal Samaaras ja Ufas, Saksamaal Berliinis, Itaalias Catanias ja Hiinas Šanghais.
http://www.ap3.ee/article/2010/10/1/ikeal-uus-rekordiaasta-asutaja-rootsi-rikkaim

Rootsi mööblihiiglase IKEA miljardärist omanik istub 32 aastat vanal kirjutuslauatoolil, sõidab rongis pensionäri sooduspiletiga ja käib igapäevatoitu ostmas oma firmaketti kuuluvas kaubamajas, kirjutab SL Õhtuleht.
«Emalt on mul üks vana tool ja ilus lauakell. Kogu minu ülejäänud mööbel on loomulikult IKEAst,» ütles rikkuselt maailma neljandaks inimeseks peetav Ingvar Kamprad.
http://wwx.postimees.ee/211206/esileht/majandus/235493.php



Meenutan koostegutsemise aegu.
IKEA ülemustel polnud lubatud kasutada isegi taksot lennujaamast kohtumisele sõitmiseks. Selleks tuli kasutada ühistransporti.

Äriklassi piletitest ja luksushotellidest ei tasu rääkidagi.

Riigikogulased ja paljud valgekraed ei lepiks arvatavasti sellise lähenemisega.

Ollakse harjunud priiskamisega.

Rikas on aga see, kes oskab säästa, mitte see, kes julutab palju. Sissetulek ei määra üldsegi rikkuse.

Oleme harjunud hoopis teistsuguse lähenemisega - rikas omab võimalikult paklju kinnisvara, kasutab hinnalist sõiduvahendit, liigub VIP-de seltskonnas.

Mainitud lähenemisega pole raske „rikkaks“ saada. Kasvata vaid kohustusi.

Säästmine on kulutamisest palju keerulisem.

Aastaid tagasi lugesin uudistest New Yorgi kodutust, kelle pangaarvel oli üle miljoni dollari. Avalikuks sai see peale tema surma. Kodutu annetas kogu maise vara 11.septembril (terrorirünnaku) hukkunute perede toetuseks.

Tegemist oli tõesti rikka inimesega.

No comments:

Post a Comment