Thursday, September 9, 2010

Kuluarvestus eeldab eriharidust

Delfi kirjutab:
Eestimaa Roheliste (EER) arvates on rahandusministri arusaam, nagu oleks taastuvenergia toetused suures mahus rumalus, poolik tõde. Tegelikkus on see, et mistahes subsiidiumid energiasektorile pole arukad - las energia konkureerib vahetult.
EER parlamendifraktsiooni aseesimehe Marek Strandbergi sõnul tähendab see tõsiasi seda, et maksumaksjale tuleks tagasi anda ka kõik see raha, mida maksumaksja peab kaude ja elektriarvetes kajastamata tasuma põlevkivitööstuse keskkonnamõjude kõrvaldamise eest.



Artikli pealkiri on paraku eksitav – tegemist ei ole erakonna, vaid Riigikogu fraktsioonijuhtide (või siis fraktsiooni ) seisukohaga.

Kuluarvestus on huvitav valdkond.
Poliitikud kipuvad sellega rappa jooksma. Seisukohtade kujundamisese tuleks kaasata valdkonna spetsialiste. Tegemist on siiski eraklaharidust nõudva valdkonnaga. Suvaliste kulude ja tulude liitmistega manipuleerimisega kaugele ei jõua.

Tuulikuid tekkib nagu seeni peale sooja vihma. Nende püstitamisel on konkurents. Isegi Eesti Energia eelistab investeerida tuulegeneraatoritesse.

Selle asemel, et pühendunult vaielda selle üle milline tootmine on ikka efektiivsem, tuleks austada ka turureegleid. Tuuleenergia on ülemakstud. Võib olla on seda ka põlevkivienergia, kuid see ei muuda väidet tühiseks.

Põlevkivienergeetika osa vähenemine on paratamatus. See aga ei tähenda, et tuuleenergiale tuleks teha mõttetuid kulutusi. Tuuleenergiale on garanteeritud turg, mis on oluline argument sellesse investeerimiseks.

Valikuliste kulude arvestamine ei anna õiget pilti. Tervise- ja keskkonnakulutused kaasnevad mõlema tootmisviisiga. Pealegi pole kõik (ühiskonnale) tuuleenergeetikaga kaasnevad hälbed veel teada.
Vaieldamatult peaksid hinnad olema kulupõhised, kuid see ei põhjenda lahmivaid kalkulatsioone ja tuuleenergiale peale maksmist. Tarbijale tuleks anda ka sõnaõigus.

Poliitikud võiksid hoiduda spetsiifilises valdkonnas seisukohtade avaldamisest, hoiduda ühiskondliku arvamusega manipuleerimisest. Meil on kompetentseid ametkondi ja ameteid, kelle seisukohad on autoriteetsemad.

No comments:

Post a Comment