Friday, September 12, 2014

Tervishoiukulutused on kõrged



PM: Tervishoiusüsteemid on kõikjal kallid. Eesti on väga vähese rahaga üles ehitanud päris hästi toimiva süsteemi. Arstiabi kvaliteeti kiidetakse ülivõrdes, välismaailm on vaimustuses digiretseptist, õed teevad iseseisvaid vastuvõtte väga erinevates valdkondades. Patsientide usaldus tervishoiutöötajate vastu on suur ning Eestis koolitatud tervishoiutöötajad on hinnatud kõikjal maailmas. http://arvamus.postimees.ee/2916897/anneli-kannus-tasuta-tervishoid

Hindu tuleb võrrelda keskkonnas. Selles kontekstis on tervishoiukulutused Eestis kõrged. Eestlaste omavastutus kulude katmisel on kõrge. 

Kuid isegi siis, kui omavastutus arvestamata jätta on tervishoiukulutused kõrged. Maksavad ju eestlased 13 protsenti sissetulekust tervishoiumaksu (sotsmaksu osa), teistes riikides vähem. Mõne aasta tagune arvutus näitas, et USAs (NY osariigi näitel) kulub inimestel (vaatamata suuremale nominaalsele summale) ravikindlustuseks kõigest 5-8 protsenti sissetulekust (tervisekindlustustasu/sissetulek). Võrrelda ei tule rahasummasid, vaid selle osa sissetulekust. 

Kui võtta arvesse veel summad, mida eestlased tasuvad tervishoiuteenuse kättesaamatuse tõttu (pikad ravijärjekorrad, bürokraatlik asjaajamine jne) erateenuse ostmisele, siis on tervishoikulutused Eestis üüratud.


Kvaliteedi võrdlemine on alati kahlase väärtusega. Ühtegi arsti pole Eestis süüdi mõistetud, teistes riikides on kohtuprotsessid tavanähtus. Võrrelda ei saa ka operatsioonide kvaliteete - keerulised ja tühised (pimesoolelõikus, songalõikus jmt) operatsioonid pole võrreldavad. Teatavasti käivad eestlased isegi küünarliigese lõikusi tegemas Soomes (presidendi näide). 

Arvestada tuleb ka sellega, et tervishoiu efektiivsus ei kajastu kulutatud raha ja teenuse osutamise suhtes, vaid elanike tervena elatud aastates, töövõimetute arvus, keskmises elueas ja muus taolises. Selles valguses on meil pikk maa tatsuda.

No comments:

Post a Comment