Tuesday, September 2, 2014

Eesti maksusüsteemil pole viga


ÄP: Paigale tammuma jäänud majanduse paneks taas liikuma varamaksu kehtestamine ja tulumaksuvaba miinimumi tõstmine, leidsid Äripäeva küsitletud maksueksperdid.
http://www.aripaev.ee/?PublicationId=75bbe859-e150-421d-8775-9f1e686bc92d


Maksudega ei mängita. 

Pole põhjust väita justkui maksumuudatusi Eestis pole toimunud. Neid on toimunud liigagi palju. 

Eesti maksusüsteemil pole viga midagi, probleemid tulevad kõrgetest maksumäärades ja maksude vahekorrast. Uued maksud probleeme ei kõrvalda. 

Suurim vara on inimestele kodu, mis on eestlastele püha. Oleme kodu omamise poolest maailmas esirinnas. Mujal harrastatakse rohkem rendisuhet. Eestlaste kodude maksustamine oleks patt. Oleme selleks liiga vaesed. 

Valitsussektori laenukoormus on küll madal, kuid erasektoril on see kõrge. Kodud on koormatus laenudega ja intressi tasumise kohustustega. Paljud kaasmaalased on nende tasumisega raskustes. Majanduses toimuvaid tendentse arvestades pole halvimad ajad mägede taga. 

Sissetulekust sõltumatute maksudega (maksta tuleb ka siis, kui tulubaas puudub) lisakoormuse panemine pole sellistes tingimustes põhjendatud. Mõttekam on teha järeleandmisi valitsusstruktuuride ülalpidamiskulutustes ja maksumäärasid allapoole nihutada. Maksu saab koguda sealt, kus on raha, mitte sealt, kus on sellest puudus.

No comments:

Post a Comment