Monday, September 29, 2014

Probleeme ei tekita sünniaasta, vaid väärtushinnangud



DF: Holger Kaints: Vanuse tõttu kõrvale jätmist tekitab suur ealine segregatsioon. Minu elus oli samuti periood, kus kandideerisin nädalas mitmele-setmele töökohale ja tulemus oli ümmargune null. Mul oli alust kahtlustada, et üks põhjus, miks mu sooviavaldused kohe pärast pilgu peale viskamist kõrvale tõsteti, oli CV-s kohe nime all olev teine rida ehk vanus, mis algas juba tollal viiega. Nii CV-Online’i kui ka CV Keskuse (aga ka väiksemate portaalide, mis siis eksisteerisid) elektroonilise CV-blanketi vanuse või sünniaasta lahtrid tuli täis kirjutada – blanketti polnudki võimalik teisiti täita. Arvatavasti on see siiani sedasi. http://epl.delfi.ee/news/arvamus/holger-kaints-vanuselise-diskrimineerimise-vahendamise-voti?id=69835721

Ealisele diskrimineerimisele tööturul viitab riigikontrolli aruandlus, mille järgi ¾ eelpensionäridest on enne pensionile minekut töötud. 

Ka tööturuga kursis olijad kinnitavad (konfidentsiaalselt), et üle viiekümneste (harvad pole juhused, kus ka nooremate) CVd visatakse neisse süüvimata prügikasti. 

Ümberõpe ealist diskrimineerimist ei lõpeta. Pensionieelikutest töötute ridades on hästi koolitatud ja kogemustega inimesi. CVsse sünniaasta märkimata jätmine suhtumist ei muuda. Vanus tuletatakse hariduse omandamisest ja töökogemusest. 

Probleeme ei tekita sünniaasta, vaid väärtushinnangud. Kõik algab riigiametite ( sh valitsuseliikmete) komplekteerimisest. Kui olulistele ametikohtadele määratakse lapseohtu noorukid, siis ei saagi teistsugust suhtumist oodata. 

Muudatusi tuleks alustada riigisektori (sh omavalitsused) töötajate värbamisest. Kandidaatidele esitatavad nõudmised peavad olema üheselt mõõdetavad, ebasobilikkus arusaadav. Kui mainitud tingimused on täidetud, siis on keerulisem eakaasalastele või kamraadidele panustada.

No comments:

Post a Comment