Wednesday, September 24, 2014

Singapuri lähenemist võib matkida, kuid seda tuleks alustada tingimuste võrdustamisest


Toleram Groupi Balti juht Sonny Aswani ütles Äriplaan 2015 konverentsil, et Eesti eeskujuks võiks olla Singapur. http://arileht.delfi.ee/news/uudised/sonny-aswani-eestis-kanna-paikeseprille-kuna-riigi-tulevik-on-nii-ere.d?id=69812085


Singapuri lähenemist tuleb matkida, kuid ei tasu unustada riikide erinevusi. See, mis Singapuris õnnestub, ei pruugi Eestis õnnestuda. 

Singapuri (üheks) riigikeeleks on inglise keel. Riiki ümbritseb rohkearvuline klientuur. Eestis on töökäsi poole miljoni ringis, Singapuris oluliselt enam (elanike arv 5,4 miljonit). Singapuril on oma raha, riik on reeglite kehtestamisel iseseisev. Eesti reeglite suunised tulevad suuresti mujalt. Singapuris rakendatakse ettevõtetele 18 protsendist tulumaksu, seda aga ei arvestata kassapõhiselt. Üksikisiku tulumaks kõigub 3,5 ja 20 protsendi vahel. Progresseeruv maksustamine teeb kesisema sissetulekuga inimeste maksustamise olematuks. Eestis maksustatakse kõiki ühe määraga (21%), Singapuris ei rakendata meie suurust määra isegi jõukamate (20%) maksustamisel. Riigiti on erinevad käibemaksumäärad. Singapuris on selleks 7 protsenti, Eestis 20 protsenti. 

Mainitud ja mainimata erinevused teevad meie majanduskeskkonnad võrreldamatuteks, teisiti öeldes pärsivad soovitud muudatusi ja oodatud kasvusid. Kui soovime Singapuri sarnast majandusedu, siis tuleb üle võtta ka nende majanduskeskkonna erisused, muule panustamisega edu ei saavuta.

No comments:

Post a Comment