Friday, August 29, 2014

Kui ühe valdkonna palkasid tõsta, siis tuleb teistel seda langetada


PM: Et muuta õpetajakutse atraktiivsemaks, on vaja 30−40 protsenti palgatõusu. Paraku pole seni tehtud poliitilist otsust, et õpetaja palk on prioriteet ja raha tuleb juurde anda, nentis haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski kooliaasta eel Õpetajate Lehele antud intervjuus. http://arvamus.postimees.ee/2902547/jevgeni-ossinovski-opetajate-palka-peaks-tostma-30-40-protsenti

Rahapuud ei eksisteeri. Kui ühe valdkonna palkasid (ebaproportsionaalselt) tõsta, siis tuleb seda teistel langetada. Palgakulu moodustab poole ühiskonna sisemajanduse kogutoodangus. 

Palkade maksmise kõrval tuleb teha investeeringuid (teedesse, hoonetesse jne), tasuda majandamiskulusid (elekter, vesi, finantskulud jne), hoolitseda sotsiaalvaldkonna ja tervishoiuteenuse katteallikate eest, tagada riigikaitse ja elukeskkonna turvalisus. Ühe sotsiaalse grupi palgakasv eeldab teiste (reaal)palga langetamist. Muid võimalusi pole.

Nii uskumatu kui see ka ei tundu, kuid isegi siis kui maksaksime kogu Eesti SKT täismahus (teisi kulutusi tegemata) töötasudeks, tõuseks eestlastel see 60 protsendi soomlaste (erasektori) tasemeni. Teeniksime Luksemburgi miinimumpalka. 

Näide kinnitab seda, et kiireks palgakasvuks puudub raha. Seda annaks teenida, kuid siis tuleb langetada maksukoormust, vähendada maksudest elatuvat riigiaparaati. Luua soodsam pinnas kohalikule turule orienteeritud keskmise ja väikse suurusega ettevõtlusele. 

Senine fiskaalpoliitika jõukuse kasvu ei soosi. 

No comments:

Post a Comment