Wednesday, November 17, 2010

Miks tõusevad tippu halvimad?

Kollektivistliku ühiskonna liidri ideaaliks on hierarhiline ühiskond. Küsimus ei ole mitte selles, mida soovib enamus, vaid selles, mida soovib suurem üksmeelne grupp. Sellepärast ongi oluline, kes on kollektiivi (grupi) looja ja kes seda kontrollib.

Hayek toob oma teoses „Tee orjusesse“ välja kolm põhjust, miks võrdlemisi homogeensete vaadetega arvukas ja tugev grupp ei moodustu tõenäoliselt mitte iga ühiskonna parimatest, vaid pigem halvimatest elementidest.

Esimesena mainib Hayek ära haridus- ja intelligentsustaseme olulisuse. Mida kõrgem on inimeste haridus- ja intelligentsustase, seda suurem on nende vaadete erinevus elule ja seda väiksema tõenäosusega on nad võimelised saavutama kokkuleppeid mingi kindla väärtusastmestiku osas. Selleks, et leida suurt ühetaolisust ja vaadete sarnasust tuleb paratamatult laskuda madalamate moraali- ja intellektuaalsete standardite tasemele.

Teisena toob Hayek esile kuulekuse ja lihtsameelsuse. Nimelt eelistavad kollektivistid piisavalt lihtsameelseid ja kuulekaid liikmeid, kelle ebamääraseid ja väljaarendamatuid ideid on võimalik kergesti mõjutada. Diktaatorliku mõjuvõimu tugevdamiseks piisab ainult nende lihtsameelsete inimeste oma usku pööramisest.

Kolmandaks, ja kõige tähtsamaks põhjuseks miks tõusevad tippu halvimad, nimetab Hayek negatiivset valikupõhimõtet. Kokkulepet on lihtsam saavutada ühise vaenlase vihkamises, rikkamate kadestamises, kui positiivse tegevuskavaga. „Kontrast „meie“ ja „nende“ vahel ja ühine võitlus mittekuuluvate vastu näib olevat igasuguse inimese ühistegevuseks siduva tihke grupi kreedo oluline osa,“ üleb Hayek.

NSVL lagunemise ajal seisime kõik ühiselt baltiketis. Milline jõud ja tahe peitus inimestes. Meil oli ühine vaenlane. Tänapäeval on võimatu neid inimesi enam välja saada ilma ühise vaenlase leidmiseta või selle loomiseta.

F. Hayek põhjendab oma raamatus „Tee orjusesse“, miks leiavad toetust ühiskonna halvimad pojad.
Suuremat hulka inimesi on võimalik kokku ajada ühise nägemuse ajel. Ühtset nägemust on vaimult piiratumate hulgas tunduvalt lihtsam tekitada, kui intelligentsemate inimeste hulgas. Seetõttu ongi oodatud poliitilistesse erakondadesse vähemvõimekad kodanikud, kes näevad vaid seda, mida neile näidatakse. Ideoloogiaga on siin väga vähe tegemist.

No comments:

Post a Comment