Friday, November 19, 2010

Erakonnad alustasid üksikkandidaatide tümitamist

Ivo Rull: Üksikkandidaadid ei saa parlamendis midagi tehtud
Minu meelest on enda üksinda valimistel ülesseadmise fakt juba iseenesest märk kandidaadi madalast koostöövõimest. Viimast omadust aga loetakse poliitikas nagu sportmängudeski väga oluliseks. Võib ju küll uljalt jaurata, et ka üks on võitlusväljal sõdur, aga mistahes võistkondlikul spordialal ei suuda üksinda mängiv staar alistada keskpärast meeskonda.

Ja kas Indrek Tarand on nüüdseks europarlamendis oldud poolteiste aasta jooksul paistnud silma mingisuguse poliitilise initsiatiiviga? Ei ole ta pääsenud isegi mitte oma fraktsiooni nimel sõna võtma, rääkimata resolutsiooni algatamisest või mõne arvamuse koostamisest.
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/arvamus/ivo-rull-uksikkandidaadid-ei-saa-parlamendis-midagi-tehtud.d?id=35235659



Üksikkandidaatide „alahindamisega“ teenib Ivo Rull oma leiba – müüb erakondadele PR teenust. Sellest siis ka tema üheülbaline lähenemine.

Üksikkandidaatide kandideerimisega ja toetamisega näidatakse umbusaldust tahtega manipuleeritavale valimissüsteemile.

Väide, et parteisõduritest komplekteeritud saadikud orienteeruvad poliitilistes nüanssides paremini on ekslik. Riigikogus vormistatakse otsuseid, langetatakse neid mujal. Esinduskoja koosseis tuleks „noogutajatest“ muuta isiksustest koosnevaks koosluseks. Selekteerimise põhimõtetes tuleks hädasti teha muutusi.

EP valimised kinnitasid, et üksikkandidaatide edu korral võib loota muutustele valimissüsteemis.
EP valimistel saatis edu üksikkandidaate - 6 kandideerijat kogusid (11 valimisnimekirja kõrval) üle 30% häältest. Nende edu tõi kaasa muudatusi valimissüsteemis – parteidele meelepärased kinnised nimekirjad asendusid avatutega. Valija tahteavaldus võttis teise mõõtme.
Üksnes saavutatu nimel tasus toetada üksikkandidaate.

Nõustun Rein Polli väitega, et Indrek Tarandi parlamentaarsusest laias laastul Eestile kasu ei kaasne. Vastupidist ei saa aga väita ka erakondade saadikute panuse kohta.

Üksikkandidaatidel on oluline roll poliitilisel maastikul – olla valimissüsteemi kaasajastamise katalüsaatoriks.

No comments:

Post a Comment