Sunday, November 14, 2010

Kavalus nõuab annet

Tänases Vikerraadio saates "Rahva teenrid" arutleti Erakonna Eestimaa Rohelised lubaduse üle, et nende nimekirjas kandideerivatele ja riigikogusse valituks osutuvatele inimestele ei sunnita erakonna tagatoa seisukohti peale ja leiti, et kuigi see on rohelistele vajalik päästeaktsioon, ei pruugi see tuntud inimestele piisav stiimul olla.
Me ju teame milline on roheliste populaarsus - künnist nad ei ületaks. Ja need inimesed, kes ennast kasvõi lõdvalt rohelistega seovad, nad pruugivad oma šansid valimistel hoopis maha mängida," tõdes Peeter Kaldre ja viitas valijate käitumisele, et kui inimesed näevad, et erakond künnist ei ületa, siis nende inimeste poolt ka ei hääletata.
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/rahva-teenrid-miks-peaks-keegi-tahtma-roheliste-nimekirjas-kandideerida.d?id=34971093


Valijad ei ole rumalad, et mitte tajuda agooniast tulenevat erakonnaväliste kandidaatide kaasamise aktsiooni. Erakonna usaldamatus on tingitud üksikutest inimestest, mitte liikmete tundmatusest või ideoloogiast.

Erakonnaväliste kandidaatide kaasamise aktsioon oleks usutav vaid siis, kui fraktsioonijuhid taanduksid valimisnimekirja lõppu, etteotsa ei üritaks sokutada ka oma sugulasi ega lähedasi.

Vastasel juhul jääb valimiskünnis ületamata. Sellistes tingimustes ei koguks isegi Andrus Ansip ega Edgar Savisaar eriti palju hääli.

Valijad näevad EERis lambakarja, kes juhtoina iga liigutusele määgivad. See ongi usaldamatuse tinginud. Juhtoinale on nende arvates kõik lubatud – olgu siis tegemist suva järgi liikmeid erakonnast välja arvamine või siis riigieelarvest miljonite suunamine.

EER vähene usaldamatus ei tulene liikmete tundmatuses, vaid juhtoinaste heas tuntuses.

Olen ka varem kinnitanud, et EER liikmete potentsiaal on väga kõrge, mis ei jää üldsegi alla teistele erakondadele. Probleem seisneb juhtoinastes, kes „lambakarjas“ segadust tekitavad.

Erakonnaväliste kandidaatide kaasamise eest hääletajad volikogus läksid lihtsamat teed – selle asemel, et erakonnas kord majja lüüa „määgiti“ kaasa.

No comments:

Post a Comment