Friday, July 23, 2010

Eestlaste purjutamisest

EPL kirjutab:
Kui 2008. aastal oli Eesti Euroo¬pa joodikrahvas number kaks, kellest enam suutsid juua vaid tšehhid, siis majanduskriis on olukorda muutnud ning 2009. aastal tarbitud absoluutalkoholi kogus on tunduvalt vähenenud.


Meelemürkide järjepidev kasutamine mõjub negatiivselt elukeskkonnale ja inimese genofondile. Alkohol on aga vaid üks narkootilistest ja psühhotroopsetest ainetest.
Tegemist on paljudes ühiskondades aktsepteeritud ja lubatud mõnuainega, mille hälvetega võitlemine on väga raske, kui mitte võimatu.

Enamik koolijütse teavad, et igale jõule rakendub vastujõud. Sellest tulenevalt on müügipiirangute kehtestamisel, müügilitsentside äravõtmisel, reklaamiaja lühendamisel või mingil muul üksikul aktsioonil alkoholi tarbimise ohjeldamisele väike mõju.
Tuginedes vanasõnale, mis vihjab keelatud viljade erilisele magususele, ei saa välistada piirangute kehtestamisel isegi vastupidiseid tulemusi.

Selleks, et vabaneda umbrohust, tuleb hävitada selle juur. Alkoholi liigtarbimine on aga võsu, mitte juurestik. Murtud võsu asendub aga uutega.

Meelemürkide tarbimise leviku ohjeldamiseks tuleb orienteeruda selle põhjustes. Põhjuseid teadvustamata jäämegi selle vastu "võitlemisele" defitsiitseid ressursse kulutama.

Võitlus tagajärgedega pole kusagil andnud oodatud tulemust. Isegi põhjanaabrid tarbivad endiselt suurtes koguses meelemürke, vaatamata alkoholimüügi karmile riiklikule regulatsioonile ja elanikkonna sotsiaalsele turvalisusele. Austraalias ei ole suudetud murda aborigeenide liigset alkoholilembust. Samal ajal ei tunta seda pahet mitmetes traditsioonilistes kultuurikeskkondades (India, Hiina jt). Inimesed naudivad seal üksteise seltskonda (sünnipäevad, pulmad jmt) ka ilma alkoholi tarbimata.

Psühhotroopsete ainete müük apteekides kasvab, narkootiliste ainete tarbimine näitab samuti tõusutrendi. Ühele meelemürgile juurdepääsu piiramisega, kasvatame teise tarbimist.
Tagajärgedega võitlemise asemel (müügi- ja reklaamipiirangud seda ju on) pühendugem alkoholi liigtarbimise põhjuste väljaselgitamisele.
Francois de La Rochefaucauld on öelnud: „Paljude tegude taga, mida peetakse naeruväärseks, on targad ja kaalukad motiivid.“

No comments:

Post a Comment