Tuesday, June 29, 2010

Kohilas on veetarbimine maksustatud

Raplamaal kõrgeim veehind on vaieldamatult Kohila vallas. Vabariigis kuulutakse selle näitaja osas samuti tippude hulka. Kohila Maja OÜ kodulehe andmetel maksavad Kohila elanikud vee ja heitvee kuupmeetri eest 47,38 krooni. Tallinna Vesi AS pakub sama teenust hinnaga 32,57 krooni. Erinevus kahe tarnija vahel on üle 45 %.
Konkurentsiamet hiljutises teadaandes on kirjas, et Tallinna veehind on kõrge, mida tuleks 20-25 protsendi võrra alandada.

1. mail Kohila vallas toimunud veehindade tõusu mõõdetakse kümnetes protsentides. Uskumatu, et ajal, mil teised ettevõtted restruktureerivad ja vähendavad kuluridu, ajavad monopoolsed ettevõtted endist majanduspoliitikat.
2009. aastal teenis Kohila Maja OÜ kopsaka kasumi (933 748 kr, 8,35% käibest), uued hinnad kasvatavad seda kordades.

Monopoolse ettevõtte edukus ei väljendu kasuminumbris, vaid pakutava teenus hinna ja kvaliteedi suhtes. Kohila Maja OÜ ebaefektiivsus kajastub vallavõimu soositud elanike kukru kergendamises.
Vallavõim oleks justkui sümbioosis nimetatud veetarnijaga. Kinnitab seda ka ettevõtte laekast kopsakate rahasummade eraldamine nn kohalike poliitikute esindajatest koosnevale nõukogule.
Äriseadustiku järgi juhib ettevõtet juhatus, mitte nõukogu. Nõukoguliikmetel puudub isegi õigus sekkuda igapäevasesse majandustegevusse, puudub vastutus.
Mainitud kontekstist nõukoguliikmetele üüratute summade (tänaseks on see vähenenud protsendi lähedale tasutavatest veearvetest) maksmine ei ole põhjendatud, eriti veel tingimustes, kus toimetulekuraskustesse sattunute arv on suur.

Nädalatagustes teleuudistes kuulsin, et Raplamaa elanike sissetulekud on langenud Eestimaa madalaimateks. Vaatamata positiivsetele tendentsidele registreeritud töötute arvus, pole töötute arvu vähenemist märgata.

Arvestuslik leibkonna vee- ja kanalisatsiooni reaalkulu (võrreldes sissetulekutega) on tõusnud Kohilas juba vabariigi kõrgemaiks.

Kohila Maja OÜ teenuste hinnad ja teenitud kasum lubavad väita, et Kohila ei ole parim paik elamiseks, sest siin maksustatakse elanikke ka veeteenuse kaudu.
Mõistetamatu – miks Kohilas on süüdatud monopoolse ettevõtte soovide realiseerumisele roheline tuli. Isegi arutelud esinduskojas ja selle komisjonides sumbuvad kummalistesse mõttemängudesse - lõputud tabelid ja tuletatud arvude jadad teevad oma töö.

Täitevvõimu mõjujõud on võimeline summutama isegi rahvaesindajate arutelusid, sest vald on piirkonna suurimaid tööandjaid. Volikogu otsustamistes on hoomata võimude ühtsust. Lahususe printsiibi toimimatuse all kannatavad aga elanikud, kelle huvisid väikese seltskonna otsustamised sageli eiravad.

Elanikud peaksid valla otsustamistes senisest jõulisemalt kaasa rääkima, mõjutama aktiivsemalt esinduskoja tulemit. Protokolliliste tulemuste konstateerimine ongi põhjus, miks veehinnad vallas on tõusnud teistest kõrgemaks.

Kohila valla omavalitsust saab, ja tuleb muuta „omaks“ - selliseks, kus on kõigil, mitte ainult valitutel hea ja turvaline elada.

No comments:

Post a Comment