Saturday, June 19, 2010

Statistikal ei tasuks lasta ennast eksitada

Statistilistel andmetel ei tasu lasta eksitada. Metoodilised võtted ja võrreldamatu võrdlusbaasi kasutamine viib valede järeldusteni. Oluline on eristada valel põhinevat informatsiooni tegelikkusest.

Emotsionaalsus on ühiskonnakorralduses ratsionaalsusest määravam.

Tendentsid ühiskonnas kajastuvad tegelikkuses, mitte statistilistes näitajates.

Olukord riigis on ikka päris hull, kui kasvab nõudlus abipakikeste järel. TV3 kajastas Tartus toimuvat järgnevalt:
Abivajajate hulk oli sedavõrd suur, et inimesed ummistasid Puuetega Inimeste Koja ruumid ning maja ees lookles pikk järjekord juba enne uste avamist, vahendab "TV3 uudised".
"Inimesed on ikka kõvasti nurka aetud," arvas üks abivajajatest, Vladimir. "Elu on nii kibedaks aetud, et ukse taga järjekord..."
"Augustis lubati makarone anda – ei tea, kas annavad või ei," jäi abivajaja Andres nõutuks.
Puuetega Inimeste Koja tegevjuht Senta Michelsoni sõnul on huvi tasuta toiduabi vastu väga suur. "Huvi on juba nädalaid, kui mitte kuid!"
Iga inimene sai kokku viis kilo jahu ja helbeid, millega loodetakse paar kuud hakkama saada.


Kujutan juba ette, kuidas sellisele uudisele reageerisid heal järjel olevad rahvasaadikud – põhjendasid paranevate statistiliste näitajatega enda halba tööd.

Statistilisi näitajaid ei saa aga tõsiselt võtta. Nii võetakse statistiline töötus töötukassa registrist (NB! kõik töötajad ei ole registreeritud). Registreeritud töötus langeb aga ka siis, kui uute registreerumine väheneb. 7 kuu möödudes (lõppeb toetuse maksmine) lõpetatakse ametiisikute külastamine, millega ei kaasne aga töökohtade teke. Tööturul toimuvale hinnangu andmisel tuleb arvestada ka hooajalisuse (sh rahvaloendamine) ja 6 kuise tööandja kompensatsiooni mõju (mille lõppedes töökohad võivad kaduda) efektiga.

Statistiline keskmine töötasu suurus ei vasta samuti tegelikkusele – see on palju madalam.
See võimaldab hinnata küll tendentse, kuid mitte toimetulekuvõimet.

Muudatuste eelduseks on probleemide teadvustamine. Rõhutades valikuliselt vaid positiivseid näitajaid ja ennast võimsa tiigrina kujutades, pole muudatusi ühiskonnas loota. Neid oleks aga hädasti vaja.

No comments:

Post a Comment