Wednesday, October 15, 2014

Minister Sulling räägib seda, mida kuuleb


Ärileht: Minister Sulling: Saksamaa huvi Eesti vastu üha kasvab. Väliskaubandus- ja ettevõtlusminister Anne Sulling kohtus Potsdamis Brandenburgi liidumaa majandus- ja Euroopa Liidu asjade ministri Christian Ralf Christoffersiga. 2014. aasta esimese kuue kuuga on Saksamaa tõusnud Eesti 4. kaubavahetuspartneriks, eksport Saksamaale kasvas 4,4% ning import 11,5%. http://arileht.delfi.ee/news/uudised/minister-sulling-saksamaa-huvi-eesti-vastu-uha-kasvab.d?id=69950729


Minister Sulling räägib seda, mida kuuleb. Alles lõpetas piimatoodete müügivõimaluse propageerimise (Aafrikasse), nüüd räägib umbmäärasest Saksamaa „huvist„ Eesti vastu. 

Seminaridel ja messidel suheldakse, näidatakse osalejate vastu huvi. Tulemus avaldub rohketes komplimentides, kopsakates visiitkaartide pakkides ja küllakutsetes. Nendest ei tasu tõsiselt võetavaid järeldusi teha. 

Kaupade liikumine on globaliseerunud, see ei kajasta riikide huvisid. Kaubavahetus ei näita ühe riigi huvi teise riigi vastu, vaid tarneahelat. 

Eest eksport pole tõusulainel. Kui ekspordist tahta rääkida, siis tuleb seda teha kaubagrupiti või Venemaa (sanktsioonide) kontekstis. Saksamaa „huvi“ Eesti vastu jätta aga spekulantide pärusmaaks. 

Saksmaa väliskaubandusnäitajad (suuresti tänu tugevale euro kursile ja EL sisestele probleemidele) on sellel aastal muret tekitavad. Selles kontekstis on Eesti kaupade vastu huvist rääkimine kohatu. Augustis kahanes Saksamaa import 1,3 protsenti, juulis 1,4 protsenti. 

Mulle jääb mõistetamatuks, millisele sihtrühmale ministri sõnum mõeldud oli. Protsesside ohjamiseks tuleb teemale läheneda laiemalt. Sõrmest välja imetud tendentsid probleeme ei teadvusta.
 

No comments:

Post a Comment